7 OSNOVNIH FENG ŠUI PRAVILA ZA POZITIVNU ENERGIJU U VAŠEM DOMU

Proleće je idealan period za sređivanje životnog prostora i taman možete iskoristiti „veliko spremanje“ da uredite svoj dom po drevnoj kineskoj tehnici, poznatoj pod nazivom feng šui. Cilj feng šui tehnike jeste uređenja prostora tako da se u njemu postigne harmonična atmosfera. Smatra se da su voda, vatra, metal, drvo i zemlja, pet elemenata koji stvaraju balans. Da bi mesto u kom živite, bilo to garsonjera, stan, kuća ili vila, postalo dom, morate ga sami načiniti takvim. Vaš dom treba da bude mesto gde uvek želite da se vratite i vaša oaza pozitivne energije. Zato vam donosimo neka od osnovnih feng šui pravila kako biste uspostavili balans i mir.

1. Raščićavanje
Za početak, izbacite sve što ne volite ili što vam smeta u vašem domu. Sigurno imate neke sitnice koje vam više smetaju nego što vam znače, ali nikako da se odlučite da ih uklonite iz vaših prostorija. Sada je pravo vreme da to učinite. Nepotrebne stvari nam i nesvesno stvaraju negativnu energiju, zašto ih se onda ne bismo i rešili?
Uklonite staru energiju kako biste dali prostora novoj energiji da cirkuliše.

2. Svetlost i vazduh
Boravak u svetlim i provetrenim prostorijama unosi pozitivnu energiju. Dozvolite suncu i svetlosti da prodru u vaš dom, a svež vazduh će sigurno doneti rasterećenje.
Zagušljive prostorije i ustajali vazduh sigurno nisu prijatelji vašeg zdravlja.

3. Najbitniji komad nameštaja
Suvišno je objašnjavati koliko je kvalitetan san važan za naše zdravlje. Krevet je najvažniji komad nameštaja po feng šuiju. Dušek i krevet na kom spavate moraju biti kvalitetni kako biste uspeli da obnovite potrošenu energiju tokom dana. Takođe, prostor u kom spavate mora biti rasterećen, bez nepotrebnih stvari okolo kako bi energija slobodno cirkulisala.
Obavezno uklonite elektronske uređaje da biste izbegli njihovo zračenje.

Bed

Francuski ležaj VII
Spavaća soba „Neda“

Pogledajte ponudu kreveta i dušeka u Geppetto salonu nameštaja:
https://geppetto.rs/kategorije-proizvoda/spavaca-soba/

4. Pet elemenata
Koristite pet feng šui elemenata kako biste uspostavili harmoniju u prostoru: vodu, vatru, metal, drvo i vazduh. Na primer, da biste podstakli prosperitet, u jugoistočni deo vašeg doma postavite elemente od drveta i one koji uključuju vodu, poput male fontane. Postarajte se da je voda u fontani uvek čista i da teče. Komade nameštaja od drveta ili bujne biljke koje će predstavljati element drveta, postavite u istočni deo za poboljšanje zdravlja.

5. Ogledala
Ogledala su izuzetno popularna u feng šui umetnosti i pripadaju elementu vode. Dobro postavljena ogledala mogu doprineti pozitivnoj energiji prostorije u kojoj se nalaze. Na primer, ukoliko imate mogućnosti, odlična opcija je da postavite ogledalo tako da reflektuje neki lep odraz iz bašte.
Ogledala takođe vizuelno proširuju prostor i stvaraju više svetlosti. Možete ih postaviti u istočnom delu doma za poboljšanje zdravlja, u jugoistočnom za privlačenje novca i u severnom delu za napredak u karijeri.

6. Boja eksterijera
U feng šuiju najvažniji je balans. Zato je preporučljivo da izaberete boju koja će se uklapati sa okolinom i biti u skladu sa prirodom. Obratite pažnju na boje okolnih kuća i prostora u kom se vaš dom nalazi.
Određeni detalji poput delova trema i ulaznih vrata treba da budu u jačim bojama kako bi privukli i jaču pozitivnu energiju.

7. Celokupna slika
Kada dekorišete svoj dom koristeći feng šui tehniku, najbitnije je da posmatrate celu sliku. Da biste izabrali boje i raspored stvari u vašim prostorijama, imajte na umu kako to izgleda sve zajedno.
Po svom osećaju koji imate dok posmatrate celu sliku, najbolje ćete znati šta se uklapa, a šta treba promeniti.

Beautiful living room


I ne zaboravite, feng šui je usko povezan sa logikom. Nemojte se slepo pridržavati pravila ukoliko osećate da vam nešto ne odgovara. Iskoristite samo ono što doprinosi tome da se vaši ukućani i vi osećate odlično u svom domu. Radite po osećaju i neka vaš životni prostor bude pravo mesto za uživanje!