Zašto izabrati plišanu sofu?

Sa svojim raskošnom mekoćom i bogatim izgledom, sofa od pliša zaista izgleda kao komad luksuza. Pliš ima gipkost za razliku od bilo koje druge tkanine, što ga čini pravim stilom za vaš dom. Ali razumemo da bi odlučivanje za plišanii kauč u početku moglo izgledati malo zastrašujuće. Dozvolite nam da podelimo nekoliko razloga zašto vam je potrebna sofa od plišaa u vašem domu!

Veruje se da somot potiče iz rane istočne kulture, a dokazi ukazuju na to da su stari Egipćani koristili, veoma sličnu tehniku onoj koja se danas koristi već 2000. godine pre nove ere. Slične tkanine su takođe pronađene u Kini još od 400. godine pre nove ere, iako kvalitet nije bio istog kalibra.

Tolika je bila složenost procesa da je ovaj materijal vekovima bio dostupan isključivo kraljevskim porodicama i najbogatijim pojedincima.

Tek u renesansi (1400-1600) Evropljani, zavedeni mekoćom raskošne tkanine, uveli su somot (pliš) na Put svile i njegova popularnost među plemstvom i bogatima je porasla. Italija je postala prva evropska zemlja koja je stvorila industriju somota i potom dominirala u snabdevanju Evropom ovim materijalom između 12. i 18. veka, dodatno povećavajući svoju popularnost. Da postoji tkanina koja predstavlja oličenje renesanse, to bi sigurno bio pliš.

Sa industrijskom revolucijom, došlo je do mehanizacije proizvodnje somota i sa njom se proširila dostupnost. Do 1900-ih, somot je postao glavna tema među glamuroznim, modno svesnim – odevajući Getsbijeve širom sveta i pokrivajući njihove domove. Sedamdesetih godina prošlog veka, razigrana tekstura somota postala je sinonim za idealizam u obliku zvona, društvene preokrete i promene, pre nego što je pomalo izgubila svoj put pred kraj veka.

Nekoliko godina kasnije, pliš je ponovo pronašao put do nas, nežno nas oblačivši i oplemenjujući naše domove. Bilo da donosi akcente glamura, omekšava pastelne nijanse ili dodaje eklektičan naglasak, plišani somot se vratio i ne možemo biti srećniji.

  1. Osećaj pod prstima je predivan

Prvo što se tiče pliša – on je tako divno taktilan! Ko može da odoli da pređe rukom gore-dole po ovoj bogatoj tkanini. Zbog toga, luksuzne sofe i nameštaj od somota inherentno imaju veoma ugodan i privlačan osećaj, što ih čini odličnim izborom za stvaranje udobnog ambijenta za dnevnu sobu. Pliš takođe dolazi u raznim bojama, što ga čini još lakšim za stilizovanje uz postojeći enterijer ili kreiranje onog o kome ste oduvek sanjali!

2. Praktično je

Jedno pitanje koje ćete sigurno postaviti sebi je: da li su sofe od pliša praktične? Naravno da izgledaju odlično, ali mogu li izdržati test vremena i svakodnevne upotrebe? Nekada samo tkanina za najbogatije i najfinije ljude, često mislimo da je somot delikatan i stoga ga je teško negovati. Pa, tu smo da vam kažemo da to jednostavno nije istina! Sintetički somot, poput onih napravljenih od visokokvalitetnog poliestera, manje je podložan obeležavanju, bledenju ili drobljenju. Tako dobijate pravi izgled i osećaj somota, ali sa dodatnom zaštitom.

Da li se sofe od somota lako čiste? Jednostavan odgovor je da! Sofu od somota je mnogo lakše čistiti i održavati nego što mislite. Za najbolje rezultate pri čišćenju, pokušajte da reagujete čim dođe do prolivanja ili tragova. To je zato što je mnogo lakše očistiti somot pre nego što oznaka potone do osnovne tkanine. Sve što treba da koristite je mekana krpa i malo tople vode sa sapunom, trljanjem kružnim pokretima. Zatim ostavite materijal da se osuši na vazduhu ili koristite fen za kosu da biste ubrzali proces.

Trosed “Bentley”

3. Da li se somot lako čisti? – Naši najbolji saveti:

  • Koristite upijajuću krpu ili kuhinjski peškir da upijete prosipanje pre nego što potone preko gornjeg sloja tkanine. Videćete da će većina tečnosti sedeti u kapljicama na gomili na trenutak pre nego što potone.
  • Navlažite čistu krpu u rastvoru tople vode i kapi tečnosti za pranje sudova.
  • Nežno utapkajte zahvaćeno područje da biste uklonili sve tragove. Ako je potrebno, lagano trljajte u pravcu somota.
  • Izbegavajte da vaš somotski nameštaj previše navlažite. Dobro je uzeti fen za kosu i vrlo nežno, na hladnom, osušiti somot. Lagano trljajte rukom da se somot ne osuši u pogrešnom smeru.
fotelja lucca1

4. Izdržljiv je

Praktičnost i izdržljivost idu ruku pod ruku kada razmišljate o tome koju sofu odabrati za svoj dom. Zato je pliš od 100% poliestera koji koristimo za našu ponudu sofa i nameštaja testiran na 40.000 habanja, tako da znate da je daleko od delikatnog. Jednostavno rečeno, ako se pitate: „da li su sofe od somota izdržljive?“, odlična vest je apsolutno! Mnogi poliesterski somoti su otporni na mrlje, tako da se laki tragovi uzrokovani hranom ili prljavštinom mogu sa lakoćom obrisati.

5. Elegantan je

Ako želite da ažurirate izgled i osećaj svog dnevnog boravka, sofa od somota je pravi izbor. Pliš odmah daje prostoriji luksuzniji izgled zbog kvaliteta tkanine. Boja sofe od somota takođe ima mnogo veću dubinu od ravne pamučne ili lanene tkanine. To je zato što somot ima sjaj (koji je pravac u kome leži gomila vlakana), koji hvata i reflektuje svetlost preko oblika i nabora, čineći da boja izgleda neverovatno bogata i primamljiva.

Pošto somotni tapacirung nežno reflektuje svetlost umesto da je apsorbuje, ovo čini somotnu garnituru odličnim spojem uz tamni zid ili mali ugao vaše sobe. Pliš takođe izgleda sjajno uz mešavinu završnih obrada, od uglađenog mesinga i mat crne do sjajnog sjaja i hroma.

6. Čudesno je udoban

Kao što smo pomenuli u tački 1, somot je mekan na dodir. Ako još uvek odmeravate prednosti i nedostatke somotnog kauča, zamislite ovo: uparite ovu meku teksturu sa raskošnim jastucima i potpornim naslonima za leđa, imate sedište koje je neodoljivo udobno!

Preterano opuštene sofe mogu da stvore neuredniji izgled, zato naš asortiman somota ima srednju i čvrstu sedeću površinu. To znači da sedište ima mešavinu pene i vlakana, čineći sofe udobnim i podržavajućim, a istovremeno se vraćaju u prvobitan položaj kada se sa sedišta ustane.

U našim salonima Geppetto nameštaja možete isprobati mnogo različitih modela plišanih sofa, garnitura i ležajeva.