Baršunasti nameštaj: Više od trenda

Somot je veoma brzo  postao uporište u dizajnu enterijera širom sveta. Verovatno ste videli ovu tkaninu koja se koristi u glavnim komadima nameštaja i dekora u hotelima, restoranima, dnevnim sobama, spavaćim sobama ..

I dok je to obično materijal povezan sa enterijerima u glamuroznom stilu, vidimo kako se somot (baršun) izbija iz kutije i proslavlja u svim stilovima poput modernog, rustičnog, pa čak i minimalnog. Od sofe preko otomana, zavesa do tepiha, trend somota je tu da ostane.

ZAŠTO VOLIMO BARŠUNASTI TREND

Materijal kao dekoracija tema je mnogih naših omiljenih trendova, poput prirodnih materijala, industrijskih rasvetnih tela i ponovnog pojavljivanja prirodnog mermera. I somot odgovara istoj grupi.

Umesto da prostoru dodamo više ukrasnih detalja, primećujemo pomak ka prihvatanju minimalnijeg pristupa dekoru, što otvara put materijalima da budu glavne zvezde.

Ovo je sjajno za svakoga ko je nedavno preuredio svoj dom ili ne želi da doda puno više ukrasnih komada / nereda. Čak i ako niste sve u korak sa najnovijim trendovima, somot je jedan od onih dekora koji će izdržati test vremena.

GDE DA  KORISTIMO SOMOT

Sofe i fotelje

Ako želite da uskočite u baršunasti voz, vaši glavni komadi nameštaja za sedenje su odlično mesto za početak. Trenutno su upečatljivi komadi izuzetno popularni u enterijerima, zato budite odvažni uz veliku somotsku sofu ili fotelju!

Zaista volimo mat somot jer nudi elegantniji, uzdignutiji pristup. Ali slomljeni somot je takođe zabavan ako želite da dodate dodatnu dramu i osećaj sobi. Sofe takođe mogu pomoći u stvaranju izuzetno prijatne atmosfere, jer je izuzetno taktilno i stvara ugodno mesto za “maženje”!

Savet stilista: Izbalansirajte glamuroznu stranu somota tako što ćete u svoj prostor ugraditi prirodne materijale poput rustičng drveta, jute, ratana ili čak tkanih zidnih zavesa. To će vam pomoći da dodate teksturni kontrast i ublažite somot u neutralnijoj šemi dizajna.

Okviri  i uzglavlja za krevete 

Baršun u spavaćoj sobi, ooh la la! Somotni okvir kreveta dodaje luksuzni, plišani osećaj vašoj privatnoj oazi. Možete pronaći opcije sa samo somotnim tapaciranim uzglavljima ili se odlučiti za potpuno tapacirani okvir. Obožavamo ovu opciju koja u prostor dodaje divnu Art Deco atmosferu. 

Okviri za krevete od somota dolaze u različitim stilovima, tako da možete pronaći onaj koji savršeno odgovara vašoj spavaćoj sobi. Uparite ga sa tradicionalnijim ili modernijim ukrasima kako bi izgled izgledao manje glamurozan, a više eklektičan ili čak tradicionalan.

Jastuci i taburei

Ako želite da uključite baršunasti trend u svoju dizajnersku šemu, a da se ne obavežete na veliku zamenu nameštaja, razmislite o dodavanju baršunastih jastuka u mešavinu! Dodaj u ljupku teksturu i luksuz vašoj dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi (ili bilo gde gde imate ukrasne jastuke).

Štaviše, ukrasnijastuci nisu skupi, što ih čini jednostavnim i niskorizičnim načinom da se okušaju u ovom trendu. Ako već imate ukrasne jastučiće, možete čak i da zadržite umetke i samo zamenite jastučnice. 

Baršunasti taburei su taođe dobra opcija za dodavanje komadnog nameštaja u ovom štofu. 

Za koju god opciju da se odlučite, vašoj modernoj savremenoj dnevnoj sobi ćete dodati nivo stila i sofisticiranosti. 

Stolice

Trpezarijske stolice su nesvakidašnji način da se okušate u baršunastom trendu i pokušate dodati važan momenat u stilu nečega što je često zanemareni prostor. Izgled baršunastih presvlaka dodaje vizuelni kontrast i teksturu vašoj trpezariji. Pored toga, trpezarijske stolice dolaze u najrazličitijim stilovima, tako da možete pronaći onaj koji izgleda sjajno s baršunastim dodirom!