Barska stolica

Udobnost, visina, stil i cena: evo nekoliko odličnih barskih stolica i kako ih koristiti.

U poslednje vreme nailazimo na široku ponudu barskih stolica ali na kraju ipak smo prinuđeni da suzimo izbor na nekoliko opcija . Izazov u pronalaženju one prave je veliki. Nekome je komfor najbitniji, dok je drugome mnogo važniji izgled. Pojedinim osobama je bitno da stolica ima naslon, da se okreće, dok drugi žele statične. Postavlja se i pitanje dubine kao i visine stolice. Bez obzira kakav je stil, uvek je važno obratiti pažnju na razmere, ne samo u odnosu na prostor u kome će se sedeti, već i u kontekstu sa drugim nameštajem.

Ekonomičnost

Ukoliko vam manjka prostora odlično rešenje su barske stolice bez naslona koje lako možete gurnuti ispod pulta, šanka ili radne površine. Cena ovih stolica varira od izbora materijala ali su pristupačne i pogoduju svačijem džepu.

Barske stolice bez naslona
Barske stolice bez naslona

Udobnost

Neko voli da provede dosta vremena sedeći na barskoj stolici. Bilo da tu ruča, ćaska sa ukućanima ili radi na računaru. Iz tog razloga važno je da stolica bude udobna i po mogućstvu sa naslonom za leđa.

Kada je udobnost bitna
Kada je udobnost bitna

Visina

Postoji određena visina bara, pri čemu je visina sedišta uglavnom između 73cm – 78cm, dok visina radne površine postavlja sedišta između 45cm – 50cm. Ovo su samo primeri visina. Svako sebi bira visinu koja odgovara kuhinji, sobi ili mestu na kome će stajati stolice, tako se ne treba čvrsto pridržavati brojki ali je svakako bitna stavka na koju treba posebnu pažnju obratiti.

Stolice razlicitih visina
Stolice razlicitih visina

Još nešto što treba uzeti u obzir prilikom odabira barske stolice je da ne pretrpate prostoriju sa nogarama. Ukoliko su vam i trpezarijske stolice i sto u blizini i sofa koja je uzdignuta kao i neka fotelja (npr.u garsonjeri), lako može da se desi da prostor izgubi na lepoti te iz tog razloga treba uzeti u obzir celokupan utisak prostora.