Dvosed Geppetto

ZAŠTO SIVA BOJA TRIJUMFUJE U DEKORACIJI?

Dvosed Geppetto

Kada je u pitanju tumačenje sive boje sa psihološkog stanovišta, često se smatra moralno dvosmislenom i nepristrasnom, ali takođe se smatra i da je siva zapravo boja kompleksnosti – svega što spada između apsoluta. Siva se može lako prevideti, ali je prilično intrigantna boja ako pogledate malo bolje. Najčešće, siva simbolizuje kompromis, neutralnost, kontrolu i praktičnost.

1. ZAŠTO JE SIVA NOVA NAJBOLJA NEUTRALNA?

Često se kaže da na putu između crnog i belog ima onoliko nijansi sive koliko ima dana u godini. Šta više, siva boja je među neutralnim bojama proglašena za najneutralniju, jer dok u svojim tamnijim tonovima nudi mističnost i eleganciju, u svetlijim je mladalački vedra i blistava. Najbolja stvar jeste to što se različite nijanse sive mogu fantastično kombinovati sa širokim spektrom različitih boja. Kako da se onda ne nađe u našim favoritima?

2. BESKRAJNE NIJANSE SIVE BOJE

Dodir žućkaste, narandžaste, crvenkaste, roze ili ljubičaste boje u sklopu sa sivom čini neodoljivu kombinaciju. Pažjivim uklapanjem toplijih boja, čak i plavičasto-siva gubi svoj hladan karakter i pridružuje se listi savršenih boja za zimu. Ključno je da pomešate sivu sa toplijim nijansama, kao što je učinjeno u ovoj prostoriji. Toplija krem nijansa tkanine kreveta i svetla boja drvenog poda u savršenom su kontrastu sa tamnijom nijansom sive boje zida i prekrivača na krevetu kao i belom bojom plafona, posteljine i svetlo sivog tepiha. Ovakva kombinacije, osim što ističu i dubinu prostora, ne mogu nikoga ostaviti ravnodušnim.

3. . KUHINJE U SIVOJ BOJI – NOVA MODA

Geppetto trpezarija

Kada je reč o dekoraciji kuhinje, godinama su najdominantnije bile kombinacije crne sa svetlim bojama. Kasnije je drvo kao dekorativni element osvojilo tržište, a do nedavno je bela boja bila sigurna opklada za bezvremensku kuhinju. Sada, elegantna siva se takmiči sa puno svetlosti, topline i zavidnih rezultata. Jedna od idealnih kombinacija za kuhinju jeste nešto što će otvoriti prostoriju naglašavajući svetlost i veličinu prostora, pa tako ukoliko se opredelite za neku od tamnijih nijansi sive, koja ističe luksuzne note vaše kuhinje, za idealan kontrast predlažemo belu i boju drveta, kao što je to urađeno u ovoj kuhinji.

4. NIJANSE SIVE U KUPATILU

Premda se ranije smatrala dosadnom i „bezlično bljutavom“ bojom, siva postaje sve popularnija, a njena široka paleta nijansi se po zastupljenosti u kupatilima takođe uzdigla na vrh favorita. Kao na ovoj slici: pločice prošarane svetlo sivom bojom sa sjajnom završnom obradom ne kradu svetlost, naprotiv – ona je umnožena i istaknuta, dok tamno siva nijansa komoda daje savršen kontrast dominantnoj belini.

5. KOJE BOJE JE NAJBOLJE KOMBINOVATI SA SIVOM?

Kada se kombinuje sa drugim bojama, siva se može koristiti u bilo kojoj industriji. Uglavnom je popularana među finansijskim ili tehnološkim preduzećima, ili bilo kojim brendovima koji žele da prenesu zrelost, profesionalnost i ugled.

Postoji veliki opseg boja koje se dobro slažu sa sivom . Zapravo, moglo bi se reći da je, u tom smislu, siva boja prilično tolerantna. Sa drugim neutralnim bojama, kao što su bela ili svetlo siva, efekat sive se ublažava. Sa druge strane, ako se kombinuje sa hladnim tonovima, poput zelene ili plave, rezultat je aktuelan i moderan. Isto tako, siva u sklopu sa toplim tonovima ostavlja utisak sofisticiranog, udobnog i modernog okruženja. Kada se kombinuje sa drugim bojama, siva se može koristiti u bilo kojoj industriji. Međutim, uglavnom je popularna među finansijskim ili tehnološkim preduzećima, ili bilo kojim brendovima koji žele da ostave utisak zrelosti, profesionalnost i ugleda.

6. SIVA I DRVO: GARANTOVANA TOPLOTA

S ovom kombinacijom ne možete da pogrešite. Dok siva ima elegantnu i sofisticiranu notu i odiše smirenošću, drvo daje okolini toplinu koju ova siva nijansa krade od njega. Zatim, ključno je dodati elemente ili teksture koje ističu topliji ton, poput krem boje drvenih elemenata. Naravno, drvo je ključno, ali i drugi elementi kao što su karirani prekrivači ili tepisi učiniće da prostorija bude u savršenom balansu boja.

7. SIVA I RUŽIČASTA

Ružičasta i siva su raznovrsne boje koje se odlično uklapaju sa mnogim drugim bojama i mogu se koristiti u različitim stilovima dizajna, od tradicionalnih do modernih. Takođe dobro se kombinuju sa prirodnim materijalima, kao što su drvo i kamen, koji mogu dodati toplinu i teksturu prostoru. Ružičasta i siva su popularne kombinacije boja u dizajnu enterijera jer su obe meke, umirujuće boje koje stvaraju harmoničan i sofisticiran izgled. Ružičasta dodaje dašak topline i razigranosti u prostoriju, dok siva pruža neutralnu pozadinu koja čini da se druge boje u prostoriji ističu.

Pored toga, ružičasta i siva se mogu koristiti u različitim nijansama kako bi se stvorio osećaj dubine prostora ili kako bi se istaklo određeno raspoloženje i stil enterijera, na primer:

⦁ Svetlo ružičasta i svetlo siva stvaraju mekan, ženstven izgled koji je savršen za spavaću sobu ili dečiju sobu.
⦁ Tamnije nijanse ružičaste i sive mogu stvoriti mračniji, sofisticiraniji izgled koji dobro funkcioniše u dnevnoj sobi ili kancelariji.
⦁ Dodavanje metalnih akcenta (ističućih dekorativnih elemenata), kao što su zlato ili srebro, može stvoriti luksuzan izgled koji dobro funkcioniše u formalnoj trpezariji ili ulazu.
⦁ Korišćenjem tekstila sa šarom, kao što je ružičasti i sivi damast print ili ružičasti i sivi ševron print, može se dodati tekstura prostoru.

8. SIVA I NARANDŽASTA: TOPLE NIJANSE POMAŽU

Zahvaljujući toplini narandžastih tonova, ova soba je sve samo ne hladna. Narandžasta i siva mogu se koristiti u različitim nijansama kako bi se stvorio osećaj dubine u prostoriji i privukla pažnja. Na primer, uparivanje svetle, smele narandžaste, sa mekom, svetlo sivom, stvara izgled visokog kontrasta koji je istovremeno privlačan i sofisticiran. Korišćenje prigušenijih nijansi narandžaste i sive može stvoriti suptilniji, opušteniji izgled koji dobro funkcioniše u udobnoj dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi.

9. SIVA I ŽUTA: NAJAKTUELNIJI STIL

Bilo da više preferirate svetao i veseo izgled ili sofisticiran i moderan izgled, siva i žuta su kombinacija boja koja će sigurno doneti osećaj sreće i topline u svaki prostor. Na primer, bledožuta i svetlosiva je meka i vesela kombinacija koja stvara svetao i prozračan izgled koji je savršen za spavaću sobu ili dečiju sobu, dok recimo senf žuta i tamno siva predstavljaju smelu i elegantnu kombinaciju koja stvara sofisticiran i moderan izgled koji dobro funkcioniše u dnevnoj sobi ili trpezariji. Ukoliko ipak tražite energičnan i smeo izgled za kancelariju ili ulaz, predlažemo visok kontrast sklopa svetlo žute sa ugalj sivom nijansom koja će svakako privući poglede.

10. SIVO I BELO: ELEGANCIJA KOJA NE MOŽE DA OMANE

Siva i bela je popularna i elegantna kombinacija boja koja nudi niz prednosti u dizajnu enterijera. Bez obzira da li više volite svetao i moderan izgled ili miran i tradicionalan izgled, siva i bela su raznovrsna i bezvremenska kombinacija boja koja će sigurno doneti osećaj ravnoteže i stila u svaki prostor. Mešavina obe neutralne boje ovde nudi izuzetno sofisticirana okruženja sa šik notom. Iako kategorisana među hladnim bojama, siva u sklopu sa belom podiže temperaturu i donosi toplinu.
Siva i bela je kombinacija koja stvara čist, klasičan i svestran izgled. Bela je bezvremenska boja koja dodaje svetlost i otvorenost prostoriji, dok siva pruža element uzemljenja koji pomaže u balansiranju prostora.

Neke od prednosti korišćenja kombinacije sive i bele boje u dizajnu enterijera:
⦁ Neutralnost: Siva i bela su neutralne boje koje se dobro uklapaju sa raznim drugim bojama, šarama i teksturama. To ih čini raznovrsnim i fleksibilnim izborom za niz stilova dizajna, od tradicionalnih do savremenih.
⦁ Osvetljenost: Bela je svetla boja koja reflektuje svetlost, čineći prostoriju većom i otvorenijom. Kada se kombinuje sa sivom, bela pomaže u stvaranju svetle i vesele atmosfere koja je savršena za niz prostora, od kuhinje do spavaće sobe.
⦁ Ravnoteža: Siva je smirujuća boja koja pomaže da se uravnoteži energija prostora. Kada se kombinuje sa belom, siva pomaže da se stvori osećaj smirenosti i opuštenosti, čineći prostor prijatnijim i udobnijim.
⦁ Bezvremenost: Siva i bela su bezvremenska kombinacija boja koja nikada ne izlazi iz mode. Ovo je čini pametnim izborom za vlasnike kuća koji žele da stvore prostor koji će izgledati dobro u godinama koje tek dolaze.
⦁ Svestranost: Siva i bela se mogu koristiti na različite načine za stvaranje različitih raspoloženja i stilova. Na primer, svetla bela u kombinaciji sa tamno sivom stvara izgled visokog kontrasta koji je savršen za modernu dnevnu sobu, dok bledo siva uparena sa mekom belom stvara tradicionalniji i sofisticiraniji izgled koji dobro funkcioniše u trpezariji.

11. SIVA I ZELENA

Siva i zelena se često koriste zajedno u dizajnu enterijera i dekoraciji nameštaja. Kombinacija ovih boja stvara umirujući i prirodan ambijent.
Siva je neutralna boja koja pruža čvrstu i stabilnu osnovu, dok je zelena povezana sa prirodom, rastom i obnavljanjem. Kada se koriste zajedno, mogu stvoriti harmoničan balans između stabilnosti i vitalnosti.

U prostoriji ukrašenoj sivim i zelenim, sivi zidovi i zavese daju efekat uzemljenja, dok zeleni akcenti, nameštaja, jastuka ili biljaka dodaju život i energiju. Ova kombinacija može dobro da funkcioniše u različitim okruženjima, od minimalističkog savremenog prostora do udobne tradicionalne sobe.
Pored toga, siva i zelena se takođe mogu koristiti u različitim nijansama za stvaranje kontrasta ili za isticanje određenih elemenata u prostoriji. Na primer, tamno sivi zid može biti uparen sa svetlozelenim akcentima kako bi se stvorilo umirujuće i osvežavajuće okruženje.

Sve u svemu, kombinacija sive i zelene u dekoraciji enterijera može stvoriti mirnu i privlačnu atmosferu koja promoviše opuštanje i blagostanje.

12. SIVA I PLAVA

Plava i siva su popularni izbori boja za dekoraciju nameštaja, a njihova kombinacija stvara umirujuću i sofisticiranu atmosferu.
Plava nas najčešće asocira na nebo i vodu i često je povezana sa osećanjima mira, spokoja i stabilnosti. Siva je, s druge strane, neutralna boja koja pruža čvrstu i nenaglašenu osnovu. Kada se koriste zajedno, plava i siva mogu stvoriti harmoničan balans između smirenosti i stabilnosti.

U sobi ukrašenoj plavom i sivom bojom, plavi akcenti, kao što su plava sofa ili ugaona garnitura, doprinose isticanju elemenata i usmeravanju pažnje, dok sivi podovi, tepisi, zavese i zidovi pružaju neutralnu pozadinu. Ova kombinacija može se prilagoditi različitim stilovima sa izuzetnom lakoćom, od modernog prostora do sasvim klasične postavke.

Pored toga, plava i siva se takođe mogu koristiti u različitim nijansama za stvaranje kontrasta ili za isticanje određenih elemenata u prostoriji. Na primer, svetloplavi zid može biti uparen sa tamno sivim nameštajem kako bi se stvorila spokojna i elegantna atmosfera.
Kombinacijom plave i sive boje u dekoraciji nameštaja i enterijera može stvoriti mirno i privlačno okruženje koje ukazuje na opuštanje i udobnost.
Uopšteno govoreći, upotreba plave i sive u dizajnu enterijera stvara opuštajući i elegantan ambijent koji je prilagodljiv i uravnotežen.

13. TAMNO SIVA

Tamno siva je izuzetno popularna i moderna boja za nameštaj u dizajnu enterijera jer nudi niz prednosti, od svestranosti i elegancije do bezvremenosti i fleksibilnosti. Ovaj snažni ton sive divno se spaja sa bilo kojim tonalitetom ne umanjujući njegovo prisustvo ili važnost. Pored bezvremenosti, raznovrsnosti i elegancije, ova specifična nijansa može ostaviti i željeni „dramatičan“ utisak. Tamno siva je smela boja koja stvara osećaj drame i dubine u prostoriji. Kada se koristi za nameštaj, tamno siva može pomoći da se načini smela izjava u prostoru i stvori fokusna tačka koja privlači pažnju.

14. KAKO DA UKLJUČITE SIVU U DEKORACIJU

Imajte hrabrosti da okrečite zid u sivu boju. Iako su beli zidovi tradicionalno bili fokusna tačka za brzu promenu dizajna po ukusu bez brige o pozadini, sivi zidovi imaju isti uticaj. Tajna je u uključivanju stvari koje donose tople tonove, kao što su zidna slika, lampa, pod i, naravno, tekstil. Ako se ne usuđujete da promenu načinite na celom zidu, možete početi tako što ćete sivu uključiti u dekoraciju u vidu komada nameštaja. Rezultat neće razočararati: promeniće okruženje i pretvoriti ga u prostoriju sa prisustvom i karakterom. Kao što je to učinjeno ovde.

15.PREDNOSTI SIVE BOJE

Ako se vratimo na psihološko tumačenje boja, siva podstiče koncentraciju i izbegava odvraćanje pažnje, a kako sama može odavati utisak da joj „nedostaje energije“, ona se kombinuje sa drugim bojama da bi ih istakla i postigla emocionalnu i dekorativnu ravnotežu. U svakom slučaju, ne treba preterivati sa ovom bojom, jer previše sive neadekvatno ukombinovane sa drugim elementima može istaći dah melanholije i tuge, ali isto tako doneti vedrinu i lepo raspoloženje ako se koristi na pravi način za dekoraciju enterijera.

Samo neke od nijansi sive koje su vam na raspoloaganju prilikom dekoracije enterijera su:
paviljon siva, tamno siva, ugalj siva, svetlo siva, kamen siva, srebrni mesec siva, dim siva, pepeljasto siva, nijansa prašine, sidro siva i naravno metalik siva.

S obzirom na to da je izuzetno širok dijapazon nijansi sive koje dozvoljavaju pregršt kombinacija u skladu sa vašim željama, siva se pri dekoraciji enterijera može prilagoditi svim vrstama prostorija i stilova: u kupatilu, kuhinji, kancelarijskom prostoru, spavaćoj sobi, kao i dnevnoj sobi.

Similar Posts