Dizajn enterijera Geppetto 80
|

Kompletan vodič za uređenje spavaće sobe iz snova

Vaša spavaća soba je mesto gde se stvaraju snovi. To je vaše utočište, vaše povlačenje od gužve spoljašnjeg sveta – ili bi barem trebalo da bude. Bez obzira da li se selite ili jednostavno želite da preuredite svoj prostor, imamo niz saveta o tome kako da stilizujete spavaću sobu kako biste stvorili prostor koji izaziva spokoj.

Prvi korak – Planiranje prostora

Spavaca soba Geppetto

Ponavljamo i ponavljaćemo. To radimo zbog vas. PLANIRANJE JE JAKO VAŽNO.

U ovom slučaju planiranje prostora za spavaću sobu je ključan korak u kreiranju funkcionalnog i udobnog ambijenta. Dobar plan pomaže u maksimalnom iskorištavanju prostora, bez obzira na njegovu veličinu.

Evo nekoliko važnih aspekata na koje treba obratiti pažnju:

1. Merenje prostora

Pre svega, potrebno je precizno izmeriti prostoriju kako biste znali tačne dimenzije s kojima radite. Uključite dimenzije zidova, prozora, vrata i bilo kakvih izbočina. Ovo će vam pomoći da izbegnete kupovinu nameštaja koji ne može da stane na željeno mesto. Verujte nam, našim kupcima se dešavalo da nameštaj nije mogao da stane tamo gde su zamislili.

Dakle, predlažemo da uradite sledeće:

Zidovi: Izmerite dužinu svakog zida od ugla do ugla. Uradite ovo za sve zidove kako biste dobili precizan oblik i veličinu sobe. Ako soba nije savršeno pravougaona, zabeležite sve niše ili izbočine.

Visina prostorije: Izmerite visinu od poda do plafona. Ovo je posebno važno ako planirate da koristite visoke ormare ili police.

Prozori i vrata: Izmerite širinu i visinu svakog prozora i vrata, uključujući okvire. Zabeležite i visinu prozorskih pragova od poda. Za vrata, zabeležite koliko se otvaraju, jer to može uticati na raspored nameštaja.

Radijatori, prekidači, utičnice: Izmerite i zabeležite pozicije i dimenzije bilo kakvih radijatora, prekidača za svetlo, utičnica i drugih instalacija. Ovo će vam pomoći da izbegnete blokiranje važnih funkcionalnih tačaka nameštajem.

Dok planirate gde će koji komad nameštaja stajati, razmislite o prolaznom prostoru. Idealno je ostaviti najmanje 60-90 cm slobodnog prostora oko kreveta i između nameštaja za udobno kretanje.

Takođe, kada planirate gde će koji komad nameštaja stajati, uvek uključite dodatni prostor potreban za otvaranje vrata ormana, fioka i vrata sobe. Ovo će osigurati da se nameštaj može u potpunosti i lako koristiti.

2. Zoniranje prostora

Nakon što imate detaljne mere prostora, vreme je da razmislite o različitim “zonama” unutar spavaće sobe. Na primer, osim područja za spavanje (krevet), možda želite da imate radni kutak, prostor za čitanje ili možda prostor za šminkanje (toaletni stočić). Određivanje ovih zona pomoći će vam da bolje organizujete prostor i odaberete nameštaj koji odgovara svakoj funkciji.

Na osnovu identifikovanih potreba, napravite grub nacrt ili plan sobe na papiru ili pomoću online alata. Ovo će vam pomoći da vizualizujete prostor i rasporedite zone efikasno.

Na primer:

 • Zona za spavanje: Centrirajte ovu zonu oko kreveta, osiguravajući da ostale aktivnosti ne narušavaju mir i privatnost potreban za kvalitetan odmor.
 • Garderoberi, komode, noćni ormarići: Odabir idealnog nameštaja za odlaganje može u velikoj meri uticati na funkcionalnost i udobnost vaše spavaće sobe.
 • Radni prostor: Ako vam je potrebna radna zona, pokušajte je smestiti malo dalje od kreveta, sa dovoljno prirodnog svetla.
 • Kutak za opuštanje/čitanje: Mala fotelja ili stolica sa stolom pored prozora može stvoriti savršen kutak za opuštanje.
 • Toaletni sto: Ako prostor dozvoljava, postavite toaletni sto blizu prirodnog svetla, ali van glavne putanje kretanja.

3. Fokalna tačka

Svaka soba treba da ima fokalnu tačku, a u spavaćoj sobi to je često krevet. Postavite krevet tako da bude u centru pažnje, ali takođe razmislite o pogledu iz kreveta – da li gleda na vrata, prozor, televizor ili nešto četvrto? Fokalna tačka može diktirati raspored ostalog nameštaja.

Dobro pitanje bi bilo – a kako da napravim da krevet bude fokalna tačka?

Evo dve ideje:

1. Uzglavlje kreveta
Izaberite okvir kreveta koji se ističe, bilo svojim dizajnom, bojom ili materijalom. Veliko uzglavlje, posebno ako je tapacirano može poslužiti kao umetničko delo i privlačiti pažnju. A da li ste znali da se u davnim vremenima uzglavlje smatralo simbolom prestiža? Njih su mogli priuštiti samo članovi imućnih porodica.

2. Posteljina
Kvalitetna posteljina, jastuci različitih oblika i tekstura, i prekrivači mogu skrenuti pažnju, ističući krevet kao centralni element u spavaćoj sobi.

Drugi korak – Izbor kreveta i dušeka

Izbor kreveta igra ključnu ulogu u dizajniranju spavaće sobe, ne samo zbog njegove funkcije i udobnosti već i zato što estetski dominira prostorom.

Evo nekoliko važnih aspekata na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora kreveta:

1. Vrste kreveta

Od tradicionalnih do modernih dizajna, od jednostavnih okvira do onih sa dodatnim prostorom za odlaganje, izbor je širok.

Decija soba

Standardni kreveti: Klasični kreveti sa metalnim ili drvenim okvirom. Ovi kreveti dolaze u širokom spektru dizajna, od minimalističkih do modernih, i mogu se lako uklopiti u različite stilove sobe.

Kreveti sa kutijom za odlaganje: Ovakvi kreveti smanjuju potrebu za dodatnim komadima nameštaja za odlaganje. Idealni su za male prostore ili sobe sa ograničenim prostorom za skladištenje. Kreveti sa kutijom za odlaganje nude dodatni prostor ispod dušeka, što može biti veoma korisno za čuvanje posteljine, peškira, ili sezonske odeće.

Kreveti sa uzglavljem: Kreveti sa istaknutim uzglavljem mogu poslužiti kao fokalna tačka u spavaćoj sobi. Uzglavlja mogu biti tapacirana za dodatnu udobnost i stil, ili izrađena od drveta ili metala za klasičan izgled.

Sofa kreveti: Ako vaša spavaća soba mora da služi i kao prostor za goste, razmislite o sofa krevetu koji može biti funkcionalan danju i pretvoriti se u udoban krevet noću.

2. Materijali

Materijali od kojih su izrađeni kreveti ne samo da utiču na izgled i stil spavaće sobe već i na dugotrajnost, udobnost i održavanje.

Drveni: Toplo i trajno, drvo je popularan izbor za okvire kreveta i može dodati teksturu i prirodnost vašem prostoru. Drveni kreveti dolaze u širokom rasponu od svetlih do tamnih završnih obrada, uključujući čisto belo, prirodne tonove, i bogate nijanse. Drvo se može obraditi na različite načine kako bi se postigao željeni izgled.

Metalni: Metalni kreveti mogu imati moderniji izgled ili vintage šarm, zavisno od dizajna. Oni su čvrsti i laki za održavanje.

Tapacirani: Tapacirani kreveti dodaju mekoću i luksuz u spavaću sobu nudeći širok spektar boja i tekstura.

3. Izbor dušeka

Izbor odgovarajućeg dušeka ključan je za kvalitetan san, utičući direktno na vašu energiju tokom dana. Pravilno odabran dušek može značajno poboljšati kvalitet spavanja, smanjiti bolove u leđima i zglobovima, te pružiti potrebnu podršku tijelu.

Evo detaljne analize kako odabrati odgovarajući dušek:

1. Veličina dušeka
Prvi korak u odabiru dušeka je određivanje prave veličine. Trebalo bi da odgovara vašim potrebama, veličini sobe, i okviru kreveta. Standardne veličine uključuju:

 • Samac (Single): Idealno za jednu osobu ili deecu.
 • Double: Pogodan za jednu osobu koja želi više prostora ili za dvoje koji ne zahtevaju mnogo prostora.
 • Queen Size: Dobro rešenje za parove, pružajući dovoljno prostora za udoban san.
 • King Size: Najveća opcija, idealna za parove koji preferiraju mnogo prostora.

2. Tip dušeka
Postoje različiti tipovi dušeka, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i prednostima:

 • Dušeci sa oprugama: Tradicionalni tip dušeka s oprugama koje pružaju podršku.
 • Dušeci od pene i lateksa: Prilagođava se obliku tela, smanjujući pritisak na zglobove i poboljšavajući cirkulaciju.
 • Hibridni dušeci: Kombinacija opruga i slojeva pene ili lateksa. Pruža dobru podršku, udobnost, i ventilaciju.

3. Čvrstoća dušeka
Postoje različiti tipovi dušeka, svaki sa svojim jedinstvenim karakteristikama i prednostima:

 • Meki: Dobro za osobe koje spavaju na boku, jer omogućava ramenima i kukovima da potonu a time se smanjuje pritisak.
 • Srednje čvrsti: Dobar izbor za većinu ljudi, posebno za one koji spavaju na leđima.
 • Čvrsti: Preporučuje se osobama koje spavaju na stomaku ili imaju veću telesnu težinu, jer tvrd dušek pruža bolju podršku i sprečava telu da previše utone u dušek.

Treći korak – odlaganje stvari

Detaljno ste izmerili prostor. Napravili ste plan i zonirali prostor. Zatim ste izabrali koji krevet želite da kupite i kakav dušek vam najviše odgovara. Sada je potrebno da izaberete praktično rešenje za odlaganje stvari i posteljine. U zavisnosti od veličine prostora to može biti krevet sa kutijom za odlaganje posteljine, noćnik, garderober, komoda, police…

Odabir pravog nameštaja za odlaganje može u velikoj meri uticati na funkcionalnost i udobnost vašeg prostora. Evo detaljnijih informacija o različitim opcijama za odlaganje i saveta kako ih najbolje iskoristiti:

Dizajn enterijera Geppetto 83

1. Garderoberi

Ako imate prostor, ugradni garderoberi su odlično rešenje jer se mogu prilagoditi dimenzijama vaše sobe, maksimalno iskorišćavajući dostupan prostor. Mogu biti dizajnirani sa različitim sekcijama za vešanje, fiokama i policama, što omogućava razvrstavanje odeće i dodataka.

2. Komode

Visoke komode zauzimaju manje podnog prostora i korisne su u manjim spavaćim sobama. Niske komode pružaju više površine na vrhu za dekoraciju ili čuvanje stvari koje često koristite, poput ključeva ili knjiga. Razmislite o količini stvari koje trebate da smestite. Veće komode sa dubokim fiokama su idealne za skladištenje posteljine, peškira ili sezonske odeće.

3. Noćni ormarići

Noćni ormarići su ne samo praktični za odlaganje stvari koje želite da imate pri ruci tokom noći, poput knjiga, naočara i mobilnih telefona, već i doprinose ukupnom izgledu spavaće sobe. Odaberite one koji odgovaraju visini vašeg kreveta i imaju dovoljno prostora za lampu i druge predmete.

4. Police

Idealne za iskorišćavanje vertikalnog prostora, zidne police mogu služiti za odlaganje knjiga, slika, ili drugih dekorativnih predmeta. One mogu dodati karakter sobi i omogućiti vam da izložite lične stvari bez zauzimanja dragocenog podnog prostora.

Četvrti korak – boje, dekoracija i osvetljenje

Kombinacijom boja, materijala, dekoracije, i osvetljenja možete kreirati spavaću sobu koja je ne samo vizuelno privlačna već i funkcionalna, udobna, i odraz vaše ličnosti. Ključ je u balansiranju estetike i praktičnosti, stvarajući prostor u kojem ćete uživati svakog dana.

Spavaca soba Geppetto 23

Boje

Boje mogu uticati na raspoloženje i emocionalno stanje.

Odaberite paletu boja koja vam se sviđa i koja doprinosi atmosferi koju želite postići.

Na primer, pastelne i zemljane nijanse mogu stvoriti osećaj smirenosti i opuštanja, dok jake boje kao što su crvena ili narandžasta mogu stimulisati i uneti posebnu dozu energije u sam prostor.

Koherentna paleta boja pomoći će u stvaranju skladnog prostora.

Upotrebite akcentne boje za dodavanje posebnog karaktera prostoru. To može biti kroz jastuke, zavese, umetnička dela ili zid akcenata.

Dekoracija

Dodajte lični pečat kroz predmete koji imaju sentimentalnu vrednost, kao što su porodične fotografije ili fotografije sa prijateljima ili ljubimcima,, putni suveniri, ili umetnička dela.

Biljke mogu oživeti prostor, dodajući boju i poboljšavajući kvalitet vazduha. Odaberite biljke koje su pogodne za unutrašnje uslove i vaš stil života kako biste ih uspešno održavali.

Umetnička dela i zidni dekor takođe mogu biti fokusne tačke sobe i odražavati vaš lični stil.

Osvetljenje

Izbor lampi ne samo da utiče na osvetljenje već i na stil sobe. Razmislite o stonim lampama, podnim lampama, ili zidnim svetiljkama koje dopunjuju ukupan dekor.

Upotreba dimera može omogućiti prilagođavanje intenziteta osvetljenja prema potrebi, bilo da je to čitanje knjige ili opuštanje pre spavanja.

Zaključak

Spavaca soba enterijer

Planiranje i odabir pravog nameštaja, kreveta, dušeka, boja, i materijala, pažljivo osmišljena dekoracija i osvetljenje su ključni elementi koji vašu spavaću sobu čine mestom gde ne samo da ćete se odmarati, već i uživati u svakom trenutku provedenom u njoj.

Zapamtite, svaki detalj je važan u stvaranju atmosfere koja odgovara upravo vama, transformišući vašu spavaću sobu u personalizovani prostor mira i udobnosti.

Ali nemojte zaboraviti i da uživate u ovom procesu opremanja vaše spavaće sobe. Ovo je prilika da pustite mašti na volju i zabavite se birajući elemente koji će od vaše spavaće sobe napraviti mesto snova.

Nadamo se da ćemo u tom procesu učestvovati i mi. Predlažemo da posetite naš salon nameštaja jer imamo veliki izbor lepih drvenih i tapaciranih kreveta, kao i veliki izbor kvalitetnih dušeka različite čvrstoće i materijala.

Similar Posts