Ugaona garnitura
|

Kako urediti malu dnevnu sobu

Uređenje male dnevne sobe može biti pravi izazov, ali s pravim pristupom, vaš mali prostor može postati udobno utočište. Evo nekoliko ključnih saveta koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor koji imate na raspolaganju.

Birajte multifunkcionalni nameštaj

U malim prostorima, svaki komad nameštaja treba da ima svoju svrhu. Kauč na razvlačenje, klub sto sa dodatnim prostorom za skladištenje, ili police koje se montiraju na zid, mogu biti pametna investicija.

Ključ je u odabiru komada koji ne samo da su lepi, već i pružaju dodatnu vrednost vašem dnevnom boravku.

Na primer ugaona garnitura Ibiza može biti interesantna jer ima prostor za odlaganje stvari, vrlo lako se pretvara u ležaj, i ima u sebi imitaciju klub stola gde možete odložiti knjigu, telefon ili nešto treće. Pogledajte prezentaciju i uverite se i sami u funkcionalnost ove ugaone garniture.

Takođe, ležaj Madrid može da bude dobra opcija jer je lep, kvalitetan komad nameštaja koji se pretvara u ležaj za spavanje, a ima i prostorza odlaganje stvari.

Boje u dnevnoj sobi

Svetle i pastelne boje na zidovima odbijaju svetlost, čineći prostoriju svetlijom i vizuelno prostranijom. Nijanse kao što su svetloplava, lavanda, ili čak jednostavna bela mogu transformisati osećaj prostora u vašoj dnevnoj sobi.

Iako može zvučati kontraintuitivno, veći komadi nameštaja poput kauča ili ormara u svetlim nijansama mogu pomoći u stvaranju osećaja većeg prostora. Tamni komadi mogu delovati teško i zagušujuće u malim prostorima.

Maksimalno iskoristite prirodnu svetlost tako što ćete držati prozore čiste i izbegavati teške zavese. Tanke, prozračne zavese dopuštaju svetlosti da prodre u prostoriju, istovremeno pružajući privatnost.

Ugaona garnitura Majorka

Ogledala su čarobni alat za proširenje prostora. Postavite ih nasuprot izvorima svetlosti, kao što su prozori, da biste reflektovali svetlost po celoj sobi i stvorili iluziju dubine. Veliko, podno ogledalo ili grupa manjih ogledala može dodati dodatnu dimenziju prostoru.

Dok su svetle boje odlične za osnovu, ne zaboravite dodati i nekoliko tamnijih ili živopisnih akcenata da biste izbegli da prostor deluje previše sterilno…Dekorativni jastuci, umetnička dela, ili mali dekorativni predmeti mogu dodati karakter sobi bez preopterećenja prostora.

Osvetljenje u dnevnoj sobi

Dobro osmišljeno osvetljenje može transformisati svaku malu dnevnu sobu, čineći je vizuelno prostranijom i prijatnijom za boravak. Evo kako to možete postići koristeći slojevito osvetljenje…

Ambijentalno osvetljenje je osnovni sloj svetla koji obasjava celu prostoriju. Plafonska svetla, ugrađena rasveta ili lusteri su odlični za stvaranje ujednačenog ambijentalnog svetla. Ovaj sloj postavlja osnovni ton sobe.

Dvosed Kongo 3

Zatim stolne lampe, podne stajaće lampe, LED trake oko polica, kao i fokusirana svetla koja ističu umetnine ili dekor, dodaju dubinu i teksturu prostoru, omogućavajući vam da kreirate različite atmosfere u sobi a ujedno je čineći većo

Zidne lampe dodaju dodatni sloj svetla i mogu biti veoma korisne u malim prostorima gde je svaki centimetar važan. Postavite ih na strateška mesta kako bi osvetlili prolaze, uglove ili služili kao svetlo za čitanje iznad fotelje.

Korišćenjem ovih slojeva osvetljenja možete stvoriti prostor koji ne samo da izgleda veći i otvoreniji, već vam omogućava da prilagodite atmosferu sobe vašim potrebama, bilo da se opuštate, čitate ili se družite s prijateljima. Osim toga, mudra upotreba osvetljenja može dodati toplinu i karakter maloj dnevnoj sobi, čineći je udobnijom i privlačnijom za boravak.

Iskoristite zid u dnevnoj sobi

U malim prostorijama, često se fokusiramo samo na ono što možemo smestiti na pod, zaboravljajući na ogroman potencijal koji vertikalni prostor nudi.

Polica montirana na zid može se koristiti za čuvanje knjiga, dekorativnih predmeta, ili čak malih biljaka, čime se oslobađa dragoceni podni prostor. Polica koja se proteže od poda do plafona ne samo da povećava prostor za skladištenje već i vizuelno “vodi” pogled prema gore, što prostoriju čini višom.

Vertikalni viseći elementi poput visokih ogledala ili dugih zavesa mogu takođe pomoći u stvaranju iluzije višeg plafona. Ovi elementi dodaju dubinu i teksturu prostoru, istovremeno ga čine vizuelno većim.

Grupisanje manjih umetničkih dela ili fotografija, u vertikalnom rasporedu, mogu takođe privući pogled prema gore i učiniti zidove zanimljivijim.

Zaključak

Sa ovim savetima, vaša mala dnevna soba ne samo da će izgledati veće, već će postati mesto gde ćete uživati u svakom trenutku provedenom kod kuće. Ne zaboravite, lepota prostora nije u kvadraturi, već u načinu na koji je prostor iskorišćen.

Similar Posts