BOHO NAMEŠTAJ I DEKORACIJA – Sve što treba da znate da biste postali stručnjak

Pre nego što počnemo da objašnjavamo sve detalje Boho dekoracije, osvrnućemo se na sam termin Boho za koji ste sigurno i ranije čuli ali ne znate odakle potiče.

Ugaona garnitura No Nora

Reč Boho je skraćenica od reči Bohemian (boem), to su ujedno i prvobitni stanovnici srednje Evrope sredinom 20. veka. Oni su zbog svog načina oblačenja donekle uticali da se stvori novi termin – Boho, koji se vrlo brzo proširio, posebno na području Velike Britanije.

Sada kada ste se upoznali sa poreklom termina, možemo detaljno da opišemo ono što nas u stvari zanima, to je Boho dekoracija.

Šta je BOHO dekoracija?

„Boho dekoracija nam omogućava slobodu prilikom uredjivanja prostorija naše kuće, nudeći nam prostore sa puno harmonije.“

Naravno, moramo biti oprezni i kada biramo svoje dekorativne elemente, jer ako se ne pridržavamo nekih smernica i zbog, na primer tonova ovog trenda, možemo da napravimo „haotičnu“ atmosferu. Iz tog razloga, daćemo vam savete da biste imali dom sa Boho – chic dekoracijom po aktuelnoj modi.

Boje u Boho dekoraciji

Kada se radi o Boho dekoraciji bitno je da znate da postoji odredjena paleta boja, iako postoji velika raznolikost koja nam omogućava da iskoristimo deo dekoracije koju trenutno imamo u našem domu, moramo da kontrolišemo koje boje se kombinuju sa Boho – chic stilom.

Paleta boja Boho dekoracije je veoma široka, medjutim u nastavku ćete videti da preovladjuju neutralni tonovi, ističući pastelne, braon ili roze tonove, boje koje stvaraju udoban i prijatan prostor.

Smeđa ili terakota tonovi u Boho dekoraciji

U okviru boja koje smo naveli, ova vrsta dekoracije se izdvaja po tome što preovladjuju smedji tonovi koji pružaju mir i spokoj u vašim prostorijama.

Plave i roze boje

Ako ipak tražite nešto „aktuelnije“ uvek možete da koristite paletu sa ružičastim i plavim tonovima. Ove dve boje su veoma zastupljene u Boho dekoraciji i mogu se kombinovati sa drvetom u svetlim tonovima i prirodnim teksturama.

Plave i neutralne boje

Već smo govorili o paleti plavih tonova koja se savršeno mešaju sa ružičastom u Boho – chic dekoraciji.
Ali ako se odlučite da plavu ukombinujete sa neutralnim tonovima, dobićete prostor koji će vam prenositi mir i harmoniju. Plave i neutralne boje se takodje odlično kombinuju sa drvetom u svetlim tonovima i sa zidovima u belim i pastelnim tonovima.

Ključni elementi u Boho dekoraciji

Kao što smo ranije pominjali u ovom tekstu, Boho stil leži u „slobodi kretanja“. Boho dekoracija nam omogućava da predmete različitih kultura i iz različitih vremena ukombinujemo kako bismo dobili rezultat koji želimo. Što znači da dve različite prostorije nikada neće imati isti ukras. Kada govorimo o Boho stilu, moramo da napustimo modernu dekoraciju, sa ravnim linijama a ističemo rese i makrame.

Tražimo materijale koji su istrošeni odnosno ne baš tako sjajni ali ipak neoštećeni. Na primer kombinacija sa zavesama u neutralnom tonu, šarenim jastucima i ćilimima daće nam utoliko željeni Boho izgled.

Ako, pak, želite da napravite dekorativni element u makrameu, preporučujemo vam da pogledate video
koji će vam u par jednostavnih koraka pomoći u tome. ( https://www.youtube.com/watch?v=oHy_zJeNpE0 )

U nastavku teksta ćemo vam pokazati neke od ključnih elemenata kako biste se osećali kao pravi boem u svom domu.

Cveće kao polazna tačka

U Boho boravku cvetni aspekt je ključan. Ima ih raznih vrsta i boja, onih koji su okačeni ili u saksiji na vama je izbor.

Monstera u Boho dekoraciji

Nesumnjivo da je upravo Monstera jedna od najčešće korišćenih u ovim slučajevima. Monstera je zimzelena tropska biljka sa neobičnim listovima koji izgledaju „monstruozno“ i često se gaji kao ukrasna biljka. Sa vrlo jednostavnom negom čini je jednom od idealnih biljaka za Boho dekoraciju.

Paprat u Boho dekoraciji

Još jedna biljka koja je postala „obavezna“ u Boho dekoraciji je Paprat. Zahvaljujući lakoći nege i lepoti svog lišća, preporučujemo da ih postavite na policu ili u visoku saksiju tako da grane padaju nadole, postižući željeni rezultat za ukrašavanje u vašem Boho prostoru.

Kaktus u Boho dekoraciji

Biljka koja takodje zahteva vrlo malo nege, jedva da joj je i potrebna voda jer dolazi iz veoma „suvih“ zemalja i pustinja. Zahvaljujući raznim veličinima kaktusa koje možemo pronaći u prodavnicama, možemo ih kombinovati tako da stvorimo različite dekorativne površine u jednoj prostoriji.

Dakle ako želite biljku kao dekorativni element, a ne ide vam od „ruke“ gajenje istih, toplo preporučujemo da se fokusirate na ovu vrstu sobnih biljaka. Daće vam zeleni dodir, neke čak imaju i cvetiće različitih boja, što će biti idealno za vašu Boho prostoriju.

Potos – idealan za police

Ali ako treba da izdvojimo biljku koja više od svih ostalih treba da stoji na višim delovima kuće, bilo da je to polica ili komoda sa policama, Potos je savršen za to.
Još jedna sobna biljka kojoj je potrebno malo nege, omogući će vam da imate različite nijanse zelene boje uz malo „posvećenosti“. Kao što smo rekli zahteva malo vode i savršen je za prostorije koje nemaju mnogo prirodne svetlosti.

Drvene slike u Boho dekoraciji

Bez sumnje, u Boho dekoraciji, zidovi su jedan od najvažnijih elemenata. Da biste upotpunili vaš „boemski komplet“, drvene slike su idealni dodatak unutar Boho dekoracije. Zahvaljujući svojoj prirodnosti, neutralnim, smedjim pa čak i sa bojom, drvo se savršeno uklapa sa ostalim elementima koje smo pomenuli ranije u ovom tekstu.

Vinilni tepisi sa „zemljanim“ tonovima

Tepisi su jedan od bitnih elemenata koji će upotpuniti vašu Boho dekoraciju. Pored toga vinilni tepisi se lako postavljaju tako da ćete uživati u svim njihovim prednostima.

Nameštaj u „boemskoj“ dekoraciji

Nameštaj koji biramo takodje mora da odaje onu „klasičnu“ aromu, na kraju krajeva, boemsku. Zbog toga trebalo bi da pratite smernice. Bez modernog nameštaja, minimalistički ili sa ravnim linijama. Svaki komad nameštaja mora biti poseban, mora da priča priču kako bismo se istakli u ovoj vrsti dekoracije.

Moramo tražiti klasične elemente, predmete koji se mogu uključiti u takozvani Vintidž. Jedna od opcija da biste nabavili klasični nameštaj, bez obzirana na stanje i boju, je da ga restauriramo i damo mu poseban pečat.

Dakle imaćete nameštaj prema vašim potrebama. Takođe možete otići u prodavnicu nameštaja sa antikvitetima da pronadjete i prikupite sve retro elemente koji bi se savršeno uklopili u Boho dekoraciju.

Jastuci i drugi elementi

Kada birate jastuke, bilo da ih postavljamo na sofu, ako govorimo o dnevnoj sobi ili na krevet, ako govorimo o nekoj od vaših soba u kući, imamo dosta slobode. Naravno, ako nadjete neki sa resama to će biti dobar izbor. Možete potražiti i jastučiće u boji koji odgovaraju vašem Boho – chic boravku.

Pokušajte i sa jastucima neutralnijih boja i sigurno ćete uspeti, jer bez oklevanja, govorimo o jednom od najslobodnijih i najotvorenijih dekorativnih stilova koje danas možete pronaći.

Osvetljenje za vaše prostorije

Nemojte da mislite da smo za zaboravili da vam damo i nekoliko saveta u vezi sa osvetljenjem prostorije jer je to bez sumnje vrlo važno u svakoj vrsti dekoracije. Što se tiče Boho – Chic dekoracije, ambijentalno osvetljenje mora biti diskretno, to će vam omogućiti da ujedinite prostoriju i pružite onaj osećaj smirenosti koji tražite.