Uredjenje spavace sobe 12

Tajna formula: u pet koraka do idealnog rasporeda u spavaćoj sobi

Otkrivamo vam tajnu formulu koja će vam pomoći da više nikada ne pogrešite prilikom planiranja rasporeda nameštaja u vašoj spavaćoj sobi.

Uredjenje spavace sobe 12

Da li znate koje živo biće prespava gotovo trećinu svog života?

Zbunili smo vas, zar ne?

Ako malo razmislite, lako ćete se setiti da je u pitanju – čovek! Zaista je tako: ukoliko vodite računa o svom zdravlju, trećina dana treba da bude rezervisana za spavanje.

Sada postaje jasnije koliko je važno da se postarate da vaša spavaća soba bude oaza u kojoj ćete pronaći svoj mir i mesto za savršen odmor.
I ne samo to, ovo je soba u kojoj provodimo mnogo vremena i dok smo budni: tu se opuštamo uz dobru knjigu ili provodimo ona mirna „lenja” jutra ispred televizora; to je mesto za maženje s partnerom, negu, maštanje i sanjarenje…

Spavaca soba Geppetto

Kad malo bolje razmislite, toliko je mnogo aktivnosti koje se odvijaju baš u spavaćoj sobi.

I zato se apsolutno isplati da potrošite malo vremena i energije kako biste raspored nameštaja u toj prostoriji doveli do savršenstva. I to nije samo stvar praktičnosti ili estetike: videćete koliko ćete se i vi sami bolje osećati u toj sobi kada svaka stvar u njoj dođe na svoje mesto.

A ako niste sigurni kako to da uradite, ništa ne brinite. Osmislili smo za vas pet koraka koje treba da sledite kako biste svoju spavaću sobu pretvorili u udobni kutak u čiji ćete zagrljaj na kraju dana jedva čekati da se vratite.

1. Počnite od merenja

Prvi korak ka idealnom rasporedu nameštaja za svaku prostoriju, pa i za spavaću sobu, jeste precizno merenje prostora. Dobijene mere diktiraće veličinu i broj komada nameštaja, kao i njihov raspored.

Izmerite dužinu i širinu sobe, vodeći računa o „trajnim” karakteristikama kao što su utičnice, stubovi, niše, prozorske klupice, vrata itd. Papir i olovka biće vam od pomoći: sve dimenzije uredno zabeležite.

2. Pređite na skicu

Sada kada ste izvršili merenja, vreme je da pustite mašti na volju i da skicirate budući raspored nameštaja kakav želite. Napravite popis svega onoga što već imate i izdvojte stvari koje će sigurno ostati u sobi. Potom razmislite kakve biste promene voleli da napravite i stavite na spisak nove elemente kojima biste mogli da osvežite prostor.

Da li bi vam možda dobro došao veći krevet? Proverite kako se on uklapa u dimenzije prostora.
Da li razmišljate o zameni stare komode nekom modernijom? Ili bi vam dobro došla jedna fina udobna fotelja? Važi isti princip – metar je u ovoj fazi i dalje vaš najbolji drug i glavni savetnik.

Kada ste napravili grubu skicu krupnijih komada nameštaja, pređite na detalje. Pogledajte svoj crtež i procenite koliko prostora ima između pojedinih komada nameštaja. Ima li tu dovoljno mesta za prolazak? To je jako važno pitanje, jer je jedna od ideja na kojoj se zasniva savršen raspored nameštaja – da vam on pruži slobodu da se kroz prostoriju krećete lako i nesmetano.

3. Ključ je u balansu

Poenta uređenja prostora je zapravo jednostavna: idealan raspored u bilo kojoj prostoriji jeste onaj koji stvara ravnotežu između nameštaja i svega ostalog, računajući i prazan prostor. Sada zapravo stižemo do glavne tajne koju smo vam obećali na početku. Možda ste već čuli da su mnogi principi dizajna enterijera, posebno kada je u pitanju boja, zasnovani na pravilu 60/30/10. Upravo ovaj odnos se može primeniti i na balans između nameštaja, prostora i drugih objekata u vašoj sobi.

Šta to konkretno znači?
To znači da 60 posto prostora u spavaćoj sobi treba da zauzme nameštaj: krevet, noćni ormarići, komoda i drugi veći komadi. Zatim, 30 posto prostora treba da ostane prazno, da biste kroz prostoriju mogli nesmetano da se krećete. Konačno, preostalih 10 posto možete iskoristiti za dekoraciju. Tu dolaze u obzir oni sitniji komadi nameštaja, ukrasni predmeti i druge sitnice. Ova kategorija može uključivati podne lampe, korpe, kutije za skladištenje i male police.

Ne oklevajte da uklonite nameštaj ili dodatke ako nisu u ravnoteži – sve mora biti „ispravno” postavljeno da bi bilo udobno, praktično i lepo!

4. Odredite mesto za krevet

Krevet zauzima centralnu poziciju u svakoj spavaćoj sobi. Mesto na koje se u spavaćoj sobi krevet najčešće postavlja, posebno ako ga delite s partnerom, jeste centar kraćeg zida. Kada postavite krevet, najpre proverite da li postoji jednak prostor s obe njegove strane, kako bi sve izgledalo lepo i simetrično. U zavisnosti od veličine sobe i vaših preferencija, možda ćete moći da se malo poigrate i sa asimetrijom, uz pomoć stolova, noćnih ormarića i komoda.

Enterijer spavace sobe

Krevet možete postaviti i u odnosu na duži zid, što se preporučuje samo ako je prostorija veća, te ako više volite da imate horizontalni prostor da se razigrate sa uređenjem. Ako vam je pak spavaća soba male kvadrature i pritom spavate sami, onda vam preporučujemo da krevet gurnete uza zid.

Ukoliko pažljivo postavite ostatak nameštaja, možete stvoriti predivan kutak za opuštanje u jednom uglu sobe.

5. Posle kreveta sve ostalo

Kada je krevet postavljen, preostali nameštaj bi trebalo da lako nađe svoje mesto. Nakon toga, poštujući pravilo 60/30/10, slede i sve one sitnice koje život čine malo lakšim i lepšim: osvetljenje, korpe, kutije, biljke, slike i još mnogo toga.

Ne postoji 100% savršena formula za raspored tih elemenata, ali važe standardna pravila: prvo praktičnost i svrha, pa zatim izgled i estetika. Jer džaba vam savršena masivna korpa ili prelepa džinovska biljka u saksiji pored kreveta, ako ćete se noću probuditi i sudariti se direktno sa njima. I šta vam vrede sve te dekorativne figure, ako će vam prostor biti toliko natrpan da ćete večito kasniti, jer nećete od njih moći da se probijete do izlaza iz spavaće sobe…

A kada smo već kod biljaka i korpi, evo još par trikova za kraj.
Estetski, biljke izgledaju dobro pored većeg, težeg nameštaja, jer se tako stvara osećaj prozračnosti. Korpe i kutije bi mogle dobro da funkcionišu ispod nameštaja bez čvrste osnove, kao što su sto, polica ili viseći konzolni sto. A ako negde zapne na bilo kom od ovih koraka, mi smo uvek dostupni. Naši dizajneri enterijera spremni su da vam u svakom trenutku ponude savete i ideje, da vam pomognu u izboru kako nameštaja, tako i ostalog pribora za opremanje i da vam otkriju trikove koji oplemenjuju i preobražavaju baš svaki prostor.

Similar Posts