Open space

Open space obuhvataju jedno okruženje sa više funkcija, spajajući odmor, razonodu i trenutke provedene sa familijom ili društvom.
Taj pojam može uključivati kuhinju, dnevni boravak i šank. Ovaj takozvani open space (otvoreni prostor) pomaže nam da naše okruženje učinimo društvenijim i inkluzivnijim. Fluidnost među prostorima stvara harmoniju i osećaj neverovatnog jedinstva, ali pripazite na greške koje ne treba praviti, jer sve možete da odnesete nizvodno.

Poslednjih godina uspeli smo da shvatimo da je važno da naš dom bude spreman da se transformiše u sve što nam je najpotrebnije. Takođe, u doba korone smo videli da stanovi preko noći moraju postati kancelarije, a opet sve normalno treba da funkcioniše što se tiče uobičajenog života.

Enterijer Ugaona Perfetto Oker 1

Open space i bitni delovi

Prvi korak koji treba preduzeti prilikom dizajniranja i osmišljavanja otvorenog prostora jeste da identifikujete neke bitne tačke i radite oko njih. Na ovaj način ćete smanjiti rizik od stvaranja zbunjujućeg okruženja. Takođe, ne zaboravite da je jako bitno učiniti da taj prostor bude udoban.

A ključ za stvaranje udobnog prostora je u definisanju područja. Ukoliko je dnevna soba taj otvoreni prostor, onda je defintivno ugaona garnitura ili sofa ključni faktor. U tom smislu neophodna je mekana i udobna ugaona garnitura, zajedno sa na primer foteljom koja može lepo da upotpuni ovaj prostor. U trpezariji se možete opredeliti za neke elemente kao što su trpezarijski sto, a tu je i komoda kao oslonac koji se kombinuje sa ostatkom nameštaja.

Stvaranje zona unutar većeg prostora pomaže da se ovom većem okruženju da svrha. Veza, na primer, između kuhinje i trpezarije, ili veza između dnevne sobe i trpezarije, potrebno je definisati tako da sve bude u skladu. Ovaj oblik uređenja ne razočarava cilj stvaranja otvorenog prostora, on samo daje strukturu načinu na koji je prostor organizovan i korišćen.

Geppetto enterijer

Odaberite odgovarajući materijal i boju

Kada razmišljamo o prijatnom otvorenom prostoru jako je bitno da uskladimo boje i materijale. Na ovaj način, čak i kada su različiti tipovi nameštaja (ugaona, sofa, radni sto, komoda) materijal i boju mogu da održe konzistentan stil u celom prostoru, stvarajući vizuelno prijatno okruženje, gde se čini da je sve izbalansirano.

Ponekad to može izgledati kao očigledan faktor, ali održavanje estetskog toka kroz otvoreni prostor je od suštinskog značaja. Osnovne karakteristike dizajna, kao što su podovi i ugrađeno osvetljenje, moraju biti dosledne. Palete jezgara u različitim prostorima moraju se međusobno dopunjavati.

Održavanje osnovne šeme tokom celog procesa ima za cilj uravnotežen otvoreni prostor. Odlučivanje da neutralna boja bude dominantna boja, a zatim još jedan ili dva korišćena tona da dodaju tačke vizuelnog interesa, mogao bi biti sigurniji izbor.

U open space-u kombinujte iste boje i materijal, budite dosledni i na taj način povežite dva prostora.

Enterijer stana Geppetto 4

Izaberite idealno osvetljenje

Jedan od izazova osvetljavanja otvorenog prostora je kako ga naterati da funkcioniše sa praktične tačke gledišta, a da prostor bude prijatan i privlačan za boraviti. Dobro osmišljena šema osvetljenja može vam pomoći da pronađete pravi balans između funkcije i okruženja.

Osvetljenje se može klasifikovati u četiri tipa glavnih funkcija:

  1. Opšte/lokalno osvetljenje – Plafonski lusteri ili lusteri koji šire osnovnu svetlost po celini.
  2. Radno/funkcionalno osvetljenje – Lusteri za čitanje pored fotelje ili sofe i osvetljenje iznad kuhinjske klupe.
  3. Spot osvetljenje – naglašeno i usmereno svetlo ili holofolija usmereno na umetnički zid, umetničko delo, policu za knjige ili usmereno na obavljanje određenih zadataka.
  4. Ambijentalno/dekorativno osvetljenje – Prigušeno unutrašnje osvetljenje, mali neprozirni lusteri, lusteri ili izvori jakog svetla. Koristi se za poboljšanje određenih karakteristika i dodavanje prijatne atmosfere.
Dizajn enterijera Geppetto 56

Pronađite širok izbor nameštaja za današnji način života u salonu nameštaja Geppetto. Tu smo da vas posavetujemo i kad je u pitanju dizajniranje open space-a.
Posetite nas!