Najbolja ugaona garnitura – kako izbeći zamke malih prostora?

Svoj životni prostor poznajete skoro koliko i sami sebe –  došlo je vreme da ga učinite komotnim kupovinom ugaone garniture.
Međutim, posle dovoljno razgledanja i obilaženja salona u vašoj okolini, postavlja se pitanje:

„Koja je ugaona garnitura prava za moj prostor?“

Ugaona garnitura
Ugaona garnitura Perfetto

Kako da znamo da li je ugaona garnitura bolja od neke druge, a tek da li je jedna od njih bolja od svih ostalih?  Da li je to uopšte uporedivo?
Neko ceni jednostavnost i preferira minimalistički stil enterijera. Neko drugi, pak, voli da svaki komad u prostoriji odiše sopstvenim jakim karakterom.


Ugaona garnitura
Čester Kocka ugaona garnitura

Kao što je svaki čovek priča za sebe, tako i svaki ambijent nosi neki prepoznatljiv pečat – odiše duhom onog ko u njemu živi i ko se potrudio da ga uredi. 

To ne znači da pri tom trudu nećete naići na zamke.

Ugaona garnitura

Ugaona garnitura mora biti proporcionalna sobi u kojoj se nalazi. Tačnije, bitne su dimenzije. Da ne bude ni mala ni velika, već savršeno odgovarajuća. Nije čudo što su u salonu Geppetto najtraženije upravo modularne ugaone garniture.

„Ako imamo mali dnevni boravak, onda uz njega ide mala ugaona garnitura.“

Nema sumnje da se mala ugaona garnitura može lako vizuelno uklopiti tako da se prostor čini skladnim. Međutim, to nije dovoljno, jer kvalitetan komad nameštaja ne definiše samo uklapanje u prostoriju. 

Nužno je da on zadrži svoju praktičnost. 
Uzmimo, na primer, garnituru površine 200x140cm. Koliko ljudi na njoj može da sedi? Šta ako vam dolaze gosti?

Ugaona garnitura
Mala ugaona garnitura

Jedno od boljih rešenja je odabir troseda sa tabureom. Možete ga razvući za spavanje, dok ga dodatak taburea čini veoma sličnim ugaonoj garnituri sa lenjivcem. U svakoj prilici, takva postavka može da ugosti bar petoro ljudi. 

Trosed sa tabureom

Pored samih dimenzija komada, materijal od koga je sačinjen igra veliku ulogu u tome da li on pripada ili ne pripada vašoj dnevnoj sobi.
Pored proverenog kvaliteta kože, često možete naići na nameštaj od mebl štofa, kao i eko-kože. Eko koža se isprva može činiti kao primamljiva opcija, 
naša preporuka je da njoj pristupate sa dozom opreza, jer je eko-koža ozloglašena po sklonosti pucanju i lakom prljanju.

Iskreno rečeno…Dobar mebl štof je pola posla.

Bitna stvar je šta mi želimo da postignemo garniturom?
Da li je bitno da bude ugaona garnitura za svakodnevno spavanje ili samo za sedenje i izležavanje. Da li da bude tvrđa ili mekša? 

Svakako prednost treba dati modelima gde može da se bira vrsta štofa i dezen. Ugao sedenja, takođe. Konkretno Brisel ugaona garnitura, jedna od naših modularnih ugaonih, ima podesive jastuke za glavu tako da ako vam trebaju možete ih koristiti ili ne morate, imate opciju više. Postoji i električni mehanizam gde se sedenje jednim klikom pretvara u ležanje, takodje odlična stvar, ali nimalo jeftina.

Ugaona garnitura

Kada je tvrdoća sedalnih i naslonskih jastuka na ugaonoj garnituri u pitanju preporuka je odabrati mekšu varijantu HR pena ili Val opruge. Kada je  reč o tvrđoj varijanti i svakodnevnom spavanju onda žičano jezgro dodatno ojačano žimom.

Pažljivo birajte, ako treba neka dodatna pomoć tu smo.