Jednosoban stan – kako ga urediti?

Odlučili ste da je došlo vreme da napravite prvi korak . Bio to Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Niš –ili nama daleki Amsterdam, pronašli ste jednosoban stan po vašoj meri. Formalnosti oko useljenja su iza Vas i sada je pred vama pitanje : kako da uredim svoj životni prostor?

Trosed i fotelja Amsterdam 2

Samo jedna soba – pa kakav je to stan?

Većina nas smo, priznali to ili ne, barem u nekom momentu naših života maštali da živimo u kući ili stanu kakve viđamo u holivudskim filmovima.

Nije sramota priznati da postoji neki posebno primamljiv šmek luksuznih enterijera, koliko god sebe smatrali iskusnim umerenim ljudima. Bilo da ste prerasli fazu gde maštate o vilama i fontanama ili ne – u kom slučaju, što kažu Ameri, „Keep grinding!“ – suočavanje sa dvocifrenim brojem kvadratnih metara sa kupatilom gde ćete provesti jedan deo svog života može biti zbunjujuć, nekada čak i frustrirajuć izazov za prevazići.

Kako da se preselim ovde a da mesto ne bude toliko natrpano stvarima da neću moći da dišem? Kako da podelim prostor tako da znam gde sam ostavio/la tiganj, a gde mobilni telefon? Kako da u jednosobnom stanu održim suštinski važan osećaj lične intime?

Višegodišnje iskustvo u industriji nameštaja i dizajnu enterijera nam omogućava da vam pomognemo povodom problema koji se javljaju pri životu u malim prostorima – voljni smo da kroz ovaj blog sa Vama podelimo kako različita praktična rešenja, tako i potencijalno korisne sugestije oko estetskih kvaliteta prostora u skladu sa vašim ličnim ukusom.

Dizajn enterijera Geppetto 14

Jednosoban stan – doživljaj prostranosti u malom paketu

Ne morate da budete strastveni ljubitelj filmova – zagarantovano možemo tvrditi da ste se susretali sa napetim filmskim scenama u uskim hodnicima napuštenih zgrada ili hotela. Zapitajte se – koliko bi one bile napete da su se odvijale pa, na primer, na nekoj prostranoj sunčanoj livadi? Sem ako niste jako plašljiva osoba, verujemo da biste u tom slučaju gledali nešto sličnije komediji nego horor filmu ili trileru.

Slika – Vidar Nordli-Mathisen skinuta sa Unsplash

Kratko rečeno: ukoliko vaš dom odiše osećajem prostranosti, atmosfera u njemu će biti opuštenija, prijatnija i gostoljubivija. U savremeno doba možda nemamo privilegiju da izađemo na trem i sa njega gledamo izlazak sunca na horizontu, no, prostrana dnevna soba i vaša omiljena kafa probudiće u vama potrebu da osvojite dan kakvu biste teško mogli da imate u skučenoj sobici gde je vazduh suv i težak. Ako se slažete sa tim da život sadržajnije teče u prostranom ambijentu – sledeći deo teksta će vam pomoći da ga dizajnirate uprkos naizgled ograničenim opcijama koje vam nudi jednosoban stan.

Nije sve u kvadraturi – trik kako da je maksimalno iskoristimo!

Ne možemo očekivati da će prostranost biti nešto čime ćete se oduševiti prvog dana useljenja dok po parketu leži gomila kesa i kofera sa vašim stvarima. Kako da maksimalno efikasno iskoristite prostor koji vam je dat, istovremeno stavljajući sebe u poziciju da u svako doba dana i noći znate gde se šta nalazi?

Skladišni prostor

Šanse su da niste strastveni obožavalac nameštaja iz perioda viktorijanske ere (Ako ipak jeste, šta uopšte tražite u jednosobnom stanu?), ili da barem tako nešto ne biste zamislili u sopstvenom domu. Nažalost, nameštaj koji uglavnom možete naći na tržištu sa tim vremenom deli jednu (po vašu situaciju) neadekvatnu osobinu – kabast je. Ukoliko nam je cilj da stan opremimo nameštajem koji nudi visok stepen prilagodljivosti prostoru, takav nameštaj mora biti
multifunkcionalan i omogućiti vam lako, gotovo neprimetno skladištenje.

Dobar primer ovoga su ugaone garniture koje u poslednje vreme dominiraju tržištem. Možete biti ljubitelj biljaka i diviti se fikusu u uglu prostorije, međutim, kvalitetna ugaona garnitura predstavlja standard savremenog enterijera – ne samo što su u ponudi dezeni koji bi ispunili očekivanja i najprobirljivijeg kupca, već je korisna u bezbroj svakodnevnih situacija. Ako vam dolaze gosti, nemate brige oko mesta za sedenje. Ako ste umorni – u nekoliko koraka možete je rasklopiti i iz njenog skladišnog dela izvaditi sve što vam je potrebno da sebi napravite udobno mesto za spavanje.

Ugaona garnitura

Ugaone garniture nisu jedini komadi nameštaja koji bi rešili problem pretrpanosti stvarima – daleko od toga. Idealnu situaciju bi, kratko rečeno, postigli kada bi gotovo svaki komad nameštaja u vašem jednosobnom stanu posedovao (možda skrivene?) skladišne prostore. Ne samo da bi vaš dom u tom slučaju posedovao izrazitu crtu pedantnosti – dovoljno je da jednomupamtite čemu koji skladišni prostor služi, i nikada više nećete zateći sebe trčeći po stanu u potrazi za onim što vam je potrebno da biste izašli u grad. Fino zvuči, zar ne?

Moderan dizajn interijera – odvajanje prostora bez zidova?

Hajde da kažemo da ste rešili problem preseljenja vaših ličnih stvari i da vam one više ne smetaju. Kako da naizgled prost i bezdušan prostor – jednu sobu – učinite onim što ćete zvati sopstvenim domom? Gde počinje kuhinja a završava se dnevna soba? Kakav je osećaj spremati večeru u sobi u kojoj spavate? Da li je kupatilo jedino mesto gde osećate tračak intime?

Ukoliko ne planirate da komplikujete stvari na, grubo rečeno, srednjovekovan način zidajući
zidove koji bi vam oduzeli osećaj prostranosti, dnevne svetlosti i ruku na srce već ne preterano velike kvadrature, bilo bi idealno segmentovati Vaš jednosoban stan bez zidova.
Kako bismo to mogli da postignemo?

Dva najbolja načina da razdvojite prostor

1.Šank
Šankom postižete odvajanje kuhinje od dnevne sobe. Možda bi neko rekao da je ta odvojenost
nepotpuna – mi bismo se u najbukvalnijem smislu složili sa tim. Ono na šta ciljamo jeste značaj
ambijentalne odvojenosti – dozvolite kuhinjskom zidu (ili pločicama koje biste ugradili u
kuhinjski deo) da se ističe u odnosu na ostatak prostorije – naša preporuka su svetle, prirodne
boje čiji efekat dodatno akcentuje slobodu i prostranost celokupnog ambijenta. Viseći elementi u
kuhinji su se kroz iskustvo pokazali kao izrazito praktična stvar – možda nije loše da njihov
dizajn bude u kontrastu sa prirodnošću drveta ili kamena, materijala od kojih je sam šank često
napravljen. Vredi naznačiti da se i sam šank može koristiti kao skladišni prostor.

2. Biblioteka/ Police / Plakar
Volite da čitate knjige? Imate, ili želite svoju ličnu biblioteku? Posedujete više predmeta kojima
želite da dekorišete dnevnu sobu, a ne znate gde i kako da ih izložite? Imate zavidnu kolekciju
kaputa i problem gde da ih okačite? U savremeno doba je primetna porast popularnosti dvostrano
upotrebljivog nameštaja. Ovakve komade možete potražiti u ekskluzivnim salonima nameštaja
ili poručiti njihovu izradu po meri. Suštinski, za razliku od klasičnih plakara ili sličnih komada
nameštaja koji se pozicioniraju uza zid i sa te strane bivaju zatvoreni komadom medijapana,
skladišnom prostoru dvostruko upotrebljivog nameštaja se može pristupiti sa obe strane.

Jasno je kako ovo biva korisno u slučaju lične biblioteke ili po meri dizajniranih polica – u slučaju
plakara jednostavno rešenje su klizna vrata sa obe strane. Ovakav nameštaj predstavlja savršenu
pregradu između dnevne i spavaće sobe obezbeđujući vam intimu– vašim potrepštinama možete
pristupiti istog minuta kada ste se probudili i ustali iz kreveta, a nameštaj može biti tako
dizajniran da eliminiše potrebu za noćnim stočićem ili lampom za čitanje.

Dekoracija umetničkim delima ne može biti na odmet Vašem životnom prostoru. Uz malo mudrosti, oka za detalje i sa dozom profesionalne pomoći pri organizaciji prostora u kojem ćete živeti, sigurni smo da će vaš jednosoban stan biti višestruko isplativa investicija.