Kada je pravo vreme da zamenite dušek?

Često nas pitaju “ Da li zaista treba zameniti dušek svakih par godina? ” Što se toga tiče, zamena dušeka manje zavisi od toga koliko dugo imate dušek, a više od stanja dušeka. U današnjem blogu raspravljamo o tome kada je pravo vreme i koliko često treba da menate dušek.

KOLIKO ČESTO SE MENJA DUŠEK?

Zavisi. Uopšteno govoreći, mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju zamenu dušeka otprilike svakih 6 do 8 godina. Prilikom odlučivanja kada ćete zameniti dušek, trebalo bi da se manje usredsredite na vreme koje ste proveli spavajući na dušeku, a više na stanje trenutnog dušeka i kvalitet vašeg sna. 

ZNAKOVI KOJI UKAZUJU DA VAM TREBA NOVI DUŠEK

Postoji nekoliko faktora koji utiču na dugovečnost dušeka, uključujući materijale za dušeke, održavanje i negu, veličinu i težinu ležaja i to da li svoj dušek delite sa decom i kućnim ljubimcima. Pripazite na sledeće znakove: 

  • Vaš dušek pokazuje znakove istrošenosti

Naročito ako niste redovno prevrtali ili rotirali dušek, možda ćete pronaći značajne znakove istrošenosti, čak i ako ga imate samo nekoliko godina. Ako, na primer, primećujete praznine na dušecima, ulegnuće ili udubljenja koja ometaju vašu udobnost, možda je vreme da razmišljate o kupovini novog dušeka. Kada kupite novi dušek, naučite pravilno održavanje dušeka. 

  • Loše spavate

Iako postoji puno razloga zbog kojih možda ne biste spavali tokom noći, ovaj gubitak sna mogao bi biti znak da vam treba novi dušek. Ako se često prevrćete, okrećete ili se budite sa bolovima u leđima ili vratu, vaš dušek je krivac vašim problemima sa spavanjem.

  • Dušek je pun fleka

Iako svi znamo da fleke na dušeku mogu biti ružne, možda niste znali da veliki broj fleka takođe može podstaći rast plesni i mikroba koji mogu izazvati zdravstvene probleme. Ako već niste, obavezno koristite zaštitnu presvlaku za dušek, koji vam može pomoći u sprečavanju fleka pa čak i sprečiti ulazak grinja.

  • Lepše spavate u  tuđem krevetu

Budući da spavamo u svojim krevetima gotovo svake noći, može biti teško primetiti te male promene koje se vremenom dogode na vašem dušeku. Ali ako primetite da se bolje naspavate u hotelu, kod tašte ili čak u naslonjaču, to bi mogao biti znak da je vreme da krenete u kupovinu novog dušeka.

FAKTORI KOJI UTIČU  NA ŽIVOTNI VEK DUŠEKA

Razni faktori utiču na dugovečnost dušeka. JeftinI dušek propašće mnogo brže od luksuznog dušeka. Neki ključni faktori koji utiču na smernice za zamenu dušeka uključuju:

Materijal dušeka – Materijali koji se koriste za proizvodnju vašeg dušeka u velikoj meri utiču na njegovu trajnost. Dušeci sa unutrašnjom oprugom nižeg kvaliteta i pene imaju najkraći vek trajanja, jer su skloni opuštanju i ugibanju od tela. Hibridni dušeci su takođe skloni ovim problemima, ali s obzirom na to da se često prodaju kao vrhunske opcije i izrađeni su od visokokvalitetnih materijala, oni su obično trajniji. Dušeci sa dzepnim jezgrom i memorijskom penom su najtrajniji i traju više od 8 godina.

Održavanje i nega – Kao i bilo koji drugi proizvod, i dušek će trajati duže ako se dobro brinete o njemu. To znači rotiranje vašeg dušeka na svaka 3 meseca (osim ako proizvođač ne preporučuje drugačije) i korišćenje zaštite za dušek. 

Veličina i težina spavača – Vaša težina, kao i težina bilo koga ko deli vaš krevet, takođe utiče na brzinu propadanja dušeka. Teže osobe otkriće da dušeci mogu brže ulegnuti, dok će laganije imati manji uticaj. Slično tome, dušek na kome spavaju dve osobe će se verovatno istrošiti pre nego dušek za jednu osobu.

Deca i kućni ljubimci – Ako delite krevet sa malom decom ili životinjama, verovatno ćete morati češće da menjate dušek. Pored dodatne težine, i kućni ljubimci i deca češće uzrokuju fleke i / ili oštećenje dušeka.

Iako može delovati primamljivo da se i dalje držite postojećeg dušeka i uštedite nešto novca, većini ljudi isplatiće se kupovina novog. Imajte na umu da ćete otprilike 1/3 svog života provesti u krevetu – i ne postoji bolji način da investirate u sopstveno blagostanje nego učiniti sve što možete da biste osigurali kvalitetan san.

U salonu nameštja Geppetto imamo najbolji izbor dušeka sa dzepnimjezgrom, memorijskom penom i navlakama  od prirodnih materjala koji možete izabrati. 

U međuvremenu, posetite naš blog o nameštaju gde obrađujemo teme poput najboljih garnitura ili ideja o uredjenju doma. 

Podelite tekst na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
LinkedIn