Čester – Moderne, udobne, kožne sofe

Nedavni veliki povratak kultne sofe čini je popularnim izborom među širokim spektrom stilova dizajna koji su danas dostupni. Zbog svog upečatljivog izgleda, ovaj klasični komad privlači svu pažnju u prostoriji i predstavlja se kao udoban centar koji će zasigurno dati prostoriji dašak topline, estetski i fizički govoreći u ime svih gostiju koji žele na nju da sednu. Čester je britanska ikona nameštaja koja ostaje sinonim za eleganciju i klasiku. Nema sumnje da je postao vanvremenski komad nameštaja koji je uspeo da prkosi nemilosrdnoj stvarnosti vremena i mode.

Ono što kauč čini Česterfildom

Suprotno uvreženom mišljenju, kauč Čester zapravo se odnosi na stil kauča za razliku od marke, što bi većina pretpostavila. Tradicionalno se opisuje kao sofa sa dugmićima, koja je obično presvučena baršunom ili kožom i dizajnirana je da ima rukohvate, koje su obično nabijeni, i naslon na istoj visini. Konvencionalno govoreći, napravljene su i sa nogama ili stopama da drže kauč od zemlje. Česterfild je poznat po svom stilu, kvalitetu i slavi, kauč je zadržao stil privlačan stil te je često u postavkama u rasponu od prestižnih kancelarija do biblioteka u klasičnom stilu. Međutim, sam izraz nije veoma različit i ima neznatno različita značenja u različitim regionima. U Velikoj Britaniji, „chesterfield suite“ se odnosi na trosed sa najmanje jednim jastukom na kauču. 1900 -ih godina ta reč je označavala skoro svaku vrstu kauča ili komada nameštaja za sedenje. To je i danas slučaj u Kanadi i Severnoj Kaliforniji, čak i ako se izraz nastavlja smanjivati u upotrebi. Iako se izraz sve manje upotrebljava u određenim regionima, u glavama mnogih još uvek nema sumnje da se reč odnosi na gore opisani istorijski kauč. Danas je kauč dostupan u mnogo različitih varijacija koje su napravljene da se prilagode enterijeru u stilovima koji se protežu od elegancije boho shabbi chic dekora do sirovijeg i metalik odsjaja.

Istorija Čester sofe

Kao jedna od najstarijih, a ipak najpopularnijih sofa, ne čudi što se naziva i „kraljem sofa“ ili „majkom svih sofa“, zbog svoje neupitne elegancije dostupne po razumnoj ceni. Mnogi su pokušali da pronađu poreklo ove izuzetno popularne sofe, ali je malo njih uspelo da pronađe neke konkretne činjenice koje potkrepljuju njihove teorije. Iako neki mogu tvrditi da je ime usvojeno, anegdote pričaju drugačiju priču. Prema različitim ljudima koji imaju znanje o ovoj temi, očito je ime dobila po četvrtom grofu od Chesterfielda, Philipu Stanhopeu (1764 – 1773), koji je bio poznati diplomata i svojevrsni modni stručnjak tog doba. Verovalo se da je naručio prvi kožni kauč na rasklapanje, koji je imao duboki naslon i rukohvate, kožne presvlake i velike jastuke koji su sinonim za današnju slavnu sofu. Smatra se da je grofova reputacija otmene gospode sa ukusom za eleganciju jedan od razloga zašto je kauč zadržao grofovo ime. Međutim, druga verzija kaže da se „chesterfield“ tradicionalno odnosio na praksu kopčanja kožnog naslona ili čak visine sedišta u poređenju sa rukohvatima. Kakva god da je istina, kauč na česterfildu i dalje je ikoničan kao i pre nekoliko stotina godina.

Klasične kožne sofe u modernom dobu

Uprkos starosti tradicionalnih kožnih sofa, poput sofa Čester, klasična smeđa kožna verzija popularna je kao i uvek. Oživljavanje ove ikone britanskog nameštaja u prošlom veku moglo bi se pripisati raznim događajima i dizajnerima, ali u novijoj istoriji oživljavanje u poslednjih 50 godina moglo bi se delimično pripisati priznatom britanskom dizajneru Terence Conran i njegovoj odluci da postavi sofe među modernijim nameštajem u svojim prodavnicama kako bi se postigla ravnoteža. Istorijski gledano, upotreba tamne kože bila je uobičajena tkanina koja se koristi za tapaciranje sofa. Zamislite da se sa svojim gostima izležavate na jednoj od ovih šarmantnih tradicionalnih sofa, uživate u pivu ili džinu u starinskoj čaši, dok uživate u sedenju na kvalitetnoj koži i bacate pogled preko valjanih naslona za ruke prema vašim pažljivo odabranim, komplementarnim komadima nameštaja. Neka vas tradicionalne kožne sofe vrate nekoliko vekova unazad i prigrlite atrakciju i klasičnu privlačnost starih dana.

Gde se uklapaju kožne sofe

Kožne garniture ostavljaju priličan utisak i uspevaju da privuku svu pažnju na sebe. Odlično mesto za sofe od tamne kože nalazi se u sredini vaše dnevne sobe. Sofe sa niskim naslonom takođe pomažu u naglašavanju dizajna čitave sobe, a da pri tome ne postanu vizuelne prepreke koje mogu ometati vidokrug u vašem životnom prostoru. Zbog toga kožne garniture, poput chesterfielda, mogu pomoći u stvaranju prostora za razgovor unutar veće prostorije. Ne samo da ne ometa pogled preko sobe, već i uspeva da izgradi prostor u prostoru. Međutim, chesterfield se takođe može postaviti uza zid kao i većina drugih sofa. U tu svrhu su napravljene varijacije sofe napravljene tako da imaju vertikalni naslon umesto kosog.

Širok izbor sofa, trpezarijskih stolica,  fotelja, komoda, toaletnih stolova i ostalih komada nameštaja različitih stilova, od modernog do klasičnog, pronađite na našoj adresi: Pančevački put 83 Beograd. 

Posetite nas od sada i na novoj adresi Žarka Zrenjanina 2, Pančevo kao i na staroj adresi Pančevački put 83, Beograd ili posetite naš sajt www.geppetto.rs Za sve informacije možete nas pozvati na tel:

+381 (0)60 7 250 200  

+381 (0)11 2711 210

+381 (0)60 7 250 201