Koji je vaš stil nameštaja?

Svi možemo da napravimo razliku između tradicionalnih, elegantnih i savremenih stilova nameštaja. Ali da li su vam zaista jasni termini poput moderneog i urbanog? Pre nego što investirate u nameštaj za svoj dom, upoznajte se sa svojim mogućnostima kako biste mogli da se odlučite za stil nameštaja koji odgovara vašoj ličnosti i vašem životnom stilu.

MODERAN STIL NAMEŠTAJA 

To su noviji stilovi, razvijeni bez stvarnog pridržavanja određenog vremenskog perioda. Oni imaju tendenciju da zamagljuju granice između umetničkog i funkcionalnog i često kombinuju elemente iz nekoliko tradicionalnih vrsta stilova nameštaja.

Moderni stil nameštaja razvijen je tokom modernističkog pokreta 1900-ih. Koristi jednobojnu paletu boja i često je napravljen od „modernog“ materijala kao što su čelik, vinil, plastika i koža. Nameštaj je elegantan i jednostavan, čistih linija i osnovnih oblika. Stolovi su često jednostavni poput drveta ili metala, ali su često ukrašeni staklom za polirani izgled.

FARMHOUSE (SEOSKA KUĆA) DIZAJN NAMEŠTAJA 

Dizajn urbanih seoskih kuća savršen je ako želite modernizovani rustični šarm i toplinu prijatnog opuštajućeg doma. Pomislite na jednostavne obrasce, zemljane boje i organske materijale poput neobrađenog drveta. Sve je u stvaranju udobnog i privlačnog doma čak i usred užurbanog urbanog grada! 

Klasična seoska kuća izaziva osećaj topline i udobnosti. To je tradicionalno, a da ne budete uštogljeni, klasično, a da ne budete poput muzejskih eksponata, i udobno na način na koji želite provedete odmor. Klasična seoska kuća bavi se mešanjem udobnog nameštaja sa recikliranim materijalima poput recikliranog drveta drveta. Antikviteti su kod kuće u klasičnom enterijeru seoskih kuća, ali nijedna nije previše delikatna. Sve je taktilno i opipljivo. Najviše od svega, klasična seoska kuća je prijatna bez da je pretrpana. Ona mora da ‘’diše’’.

SAVREMNI STIL NAMEŠTAJA

Savremeni stil nameštaja karakterišu čvrste boje, uglađene linije, neutralne boje i razni materijali poput metala i stakla. Savremeno je moderno, bez nereda, uglađeno, sofisticirano, prozračno i lagano.

Ovaj stil voli velike otvorene prostore i svetle boje zbog kojih i manji prostori izgledaju veći. Ima prostora za kretanje i ima taj prozračni osećaj. Neutralne boje pokrivaju veći deo prostora, a boje su ugrađene u male detalje kao što su osvetljenje, jastuci, umetnička  dela i cveće.

Svetlost je takođe važan element u savremenom stilu gde ima puno prirodne svetlosti, kao i one veštačke u obliku lampi i rasvetnih tela. 

SKANDINAVSKI STIL

Ovaj stil nameštaja potiče iz Skandinavije i popularnost je porasla tokom ranog dela 20. veka. Skandinavski savremeni nameštaj sledi tri principa: funkcionalnost, minimalizam i jednostavnost. Tipično su korisnog dizajna i često se izrađuju od prirodnih  materijala poput drveta lana, trske i  pamuka. 

MINIMALIZAM

Minimalistički stil nameštaja kombinacija je osobina preuzetih iz skandinavskog savremenog i umetničkog i zanatskog dizajna nameštaja i kombinuje ga sa estetikom modernog stila.

Rezultat je jednostavan, ali živopisan stil koji voli utilitarne delove okruglog oblika i bez ivica. Ovde nema komplikovanih oblika i ukrsa.

RETRO 

Retro stil nameštaja moderan je dizajn koji sadrži elemente koji nastoje da imitiraju modne trendove iz prošlosti. Retro nameštaj obično uključuje živopisne elemente dizajna iz pop kulture kako bi stvorio hirovit osećaj. 

VINTAGE

Ako je nameštaj star 50 do 100 godina, klasifikuje se kao Vintage. Starije od toga je Antikvitet.

Vintage stil ostaje veran svom imenu. Komadi koji su korišćeni su iz određene ere. Vintage komadi su blago buvljaka, garažnih prodaja, prodavnica antikviteta. Međutim, vintage komadima je potrebna nega i treba znati kako ih održavati.

Vintage izgled nije ograničen na stare komade nameštaja ili dekoracije. Dizajneri često dodaju i nove komade, poput rasvetnih tela, tepiha ili umetničkih dela kako bi postigli ukupan željeni izgled. Vintage često priziva osećaj nostalgije i od poštovalaca i od vlasnika.

Vintage stil obično uzima u obzir svrhu. Komadi se ne biraju samo zbog izgleda, već i zbog svrhe. Većina vintage komada su namješteni kako bi pružili drugu svrhu. Stari ormari se mogu preurediti u pomoćne stolove. Od starih vrata se mogu napraviti trpezarijski stolovi.

Vintage izgled koristi prikrivene osnovne boje kao što su bež, siva i krem. Ovaj stil se često opisuje kao elegantan i romantičan. Međutim, nisu svi vintage izgledi istorijski. Neki nameštaj se može veštački stariti da bi izgledao starije i koristio se. 

Na kraju, vrste stilova nameštaja koje odaberete zavise od vašeg ličnog ukusa. Stil nameštaja mora odgovarati vašoj ideji o tome kako želite da se sećateu vašemdomu. Želite da se vaš dom oseća kao mesto na kojem možete srećno i udobno provesti mnogo vremena, a stil nameštaja koji odaberete može poboljšati taj osećaj. 

Posetite salon Geppetto i uverite se u naš kvalitet i raznolikost stilova nameštaja koje imamo u ponudi. Ili posetite naš sajt www.geppetto.rs Čekamo vas!