Letnje boje za vaš dom

   Leto 2020. godine zasigurno će, kao i cela godina, biti dosta drugačije od onoga na šta smo navikli. Mnogi od nas neće otići na more, niti provesti svoj godišnji odmor onako kako smo se prvobitno nadali, ali to nam ne umanjuje mogućnost da maštamo i za sebe ipak uradimo nešto lepo. Naš predlog je da sada, kada je izvesno da ćemo većinu vremena provesti kod kuće, dom uredimo tako da nam svaki trenutak u njemu bude mali godišnji odmor.

Prve asocijacije na leto su sunce, more, zalasci, jutarnja svežina, popodnevna vrelina, cveće, priroda, vedro nebo… Imajući ovo na umu, eksperimentisanje sa bojama kako zidova, tako i nameštaja i dekoracije može da unese letnju vedrinu u svaki kutak vašeg životnog prostora.

Ovog leta, opredelite se za svetle, pastelne boje zidova, nežno žutu ili mint zelenu boju, kako ističu vodeći dizajneri enterijera. Žuta simbolizuje radost života, podstiče kreativnost i poboljšava koncentraciju, dok nežna zelena asocira na prirodu, umiruje nervni sistem, pa je odlična za borbu protiv stresa, vezana je za napredak i rast i utiče na opšte zdravlje organizma. Ove boje će dodatno “otvoriti” prostoriju, koja će uz odgovarajuće osvetljenje delovati još veće i prijatnije. Možete za promenu svojih zidova odabrati i tapete, koje su uvek u modi, bilo da prekrivaju celu prostoriju ili se opredelite da osvežite samo jedan zid i vedrom bojom razbijete monotoniju prostora. Za dečije sobe one mogu biti i u morskim motivima, tirkiznih ili plavo-belih nijansi koje simbolizuju slobodu i podstiču maštu, a uz pažljivo odabranu dekoraciju i detalje, vaši mališani dobiće svoju morsku oazu.

Kolekcija” Santorini”

Najveću ulogu u opremanju enterijera svakako zauzima nameštaj. Bela boja dnevne sobe, za sve one koji vole svedenost, vizuelno će rashladiti prostor, a ujedno će postići i opuštajući efekat. Naročito se, kao između ostalog i sve svetle boje, proporučuje za manje prostorije kako bi se dobio osećaj otvorenosti i širine. Ova boja simbolizuje čistotu, mir, jasnoću i pročišćenje. Za ovako nešto, naš predlog bi bio Geppettova kolekcija “Santorini”, dok bi za one smelije i sklone eksperimentisanju preporuka bila da jednobojnost “razbiju” određenim komadom nameštaja, poput fotelje jarkih boja, koja će uneti živost u dnevnu sobu. Fotelja “Napoly” bi bila pravi izbor, pružajući vam udobnost i komfor, a uz odgovarajuće jastuke na garniturama za sedenje, uneće tonove leta u vašu kuću i popraviti vam raspoloženje. Još jedna prednost bele boje jeste bezgranična mogućnost kombinovanja za drugim bojama, vama omiljenim ili onim koje su sezonski u trendu. Idealna boja ugaone garniture ovog leta jeste žuta ili plava, uz kombinovanje sa istom nijansom boje zavesa i sitnih detalja u vašoj dnevnoj sobi. Stočić u dnevnoj sobi ili trpezarijski sto oplemenite sezonskim cvećem koje daje velike mogućnosti za uklapanje boja, čineći prostor življim i lepšim. Za kuhinju i trpezariju se preporučuje crvena boja, koja stvara utisak intimnosti i smatra se da utiče na povećanje apetita i povezanosti, kao i da podstiče razgovor. U kombinaciji na svetlijim tonovima drveta, prostorija će izgledati prijatno i mirno.

Fotelja “Napoly”

Psiholozi se slažu da boje prave razliku i utiču na to kako se osoba oseća, pa shodno tome ne vidimo razlog da se i ovog leta ne poigrate i pokušate da ugodite sebi. Sve je dozvoljeno, a ono što vam je potrebno je samo malo mašte i kreativnosti da u odnosu na prostor kojim raspolažete napravite svoju idealnu kombinaciju.

Similar Posts