Kako da odaberete savršenu ugaonu garnituru

Ugaone garniture najpopularniji su komadi nameštaja za dnevne sobe i to iz više razloga. Veoma su praktične, jer ukoliko pametno odaberete mogu da zamene dvosed i trosed, a da vam pritom pomognu da uštedite na prostoru. Komforne su i lepo izgledaju u svakom domu, a mogu da posluže i kao dodatni ležaj u slučaju neplaniranih gostiju. Osim toga, one služe i kao omiljeno mesto u kući u kome se porodica okuplja. Kako bismo vam olakšali odabir odgovarajuće garniture, za vas imamo par korisnih saveta koje bi pre kupovine trebalo da imate na umu.

Za početak, obratite pažnju na veličinu prostora gde planirate da smestite svoju ugaonu garnituru, jer od toga će zavisiti i veličina same garniture, ali i njen oblik. Polukružne, kao i one u obliku ćiriličnog slova P, se preporučuju za one koji imaju više prostora na raspolaganju, dok se garniture u obliku slova L preporučuju i za manje prostorije. Neophodno je izmeriti veličinu prostorije, ali i svakog prilaznog prostora i ulaza, kako pri dostavi ne bi bilo problema. Takođe, postoje garniture sa i bez stranica, pa shodno tome možete odabrati praktično i uštedeti na prostoru ukoliko je prostorija manja. Veličina prostora kojim raspolažete povezana je i sa tim da li ćete izabrati ugaonu garnituru isključivo za sedenje, tj. fiksnu, koja odaje utisak prefinjenosti i elegancije ili ipak onu koja će služiti i za spavanje, a izbor može pasti i na modularne garniture koje ćete lako prilagođavati u zavisnosti od vaših potreba.

Kao i prilikom odabira drugih komada nameštaja, potrudite se da udobnost i kvalitet budu glavni vodiči za kupovinu. Često pokleknemo pred nižom cenom, trendi dizajnom ili modernijim, a ne tako kvalitetnim izradama, pa uskoro zažalimo kada shvatimo da je garnitura veoma brzo dotrajala ili se uverimo da ipak nije tako prijatno laškariti na njoj. Trenutno su najpopularnije „pufnastije“ ugaone garniture, ispunjene HR penom ili silikonskim kuglicama, a razlog je to što ovakva izrada pruža savršeni osećaj udobnosti. Stoga, ukoliko investirate u nov nameštaj, potrudite se da investirate malo dugoročnije uzimajući ova dva parametra u obzir.

Dizajn i materijal svakako utiču na pravi odabir za vas. Ovde su mogućnoti bezgranične. Danas možete pronaći sve što možete da zamislite, ali ipak obratite pažnju da se garnitura estetski uklapa u ostatak prostora. Birajte boje po svom nahođenju i ukusu, pratite trendove ili jednostavno uklopite sa bojom zidova i ostatkom nameštaja u prostoriji- izbor je na vama. Možete izabrati i fiksne jastuke koji idu uz garnituru, ali i puno malih jastuka koje možete uklapati sa dizajnom ostatka prostorije i detaljima. Izbor materijala biće još jedan od činilaca njene izdržljivosti i dugovečnosti, a za preporuku su svakako kvalitetniji mebl štofovi ukoliko niste veliki ljubitelji kože ili eko kože. Ako imate mališane ili pak kućne ljubimce, odaberite materijal sa koga ćete bez problema ukloniti fleke neoštećujući pritom površinu nameštaja.

Ako ispoštujete ovih par smernica, kupovina će biti brza i veoma laka i neće vam predstavljati teret već pravo uživanje, jer sada znate na šta prvestveno treba da obratite pažnju kako bi svoj prostor oplemenili savršenom ugaonom garniturom.