Pronađite svoj stil u uređenju enterijera

Da li ste se ikada zapitali koji je vaš stil u opremanju enterijera? Da li je „moderni“, „boho“, „tradicionalni“ ili „retro“ ili je vaš stil pomalo od svakoga.

Umesto da svoj stil klasifikujete pod bilo koje formalno ime, najbolje je da razmislite o stvarima koje volite i čemu prirodno naginjete. Stil uređenja enterijera obično se rađa iz vlastite izloženosti dizajnu, vaspitanja, društvenog kruga i načina života koji vodite. Dolazi sa pažnjom prema detaljima, gledajući kako se delovi međusobno povezuju sa celom sobom. Bez obzira da li vaš stil ima ime ili se ne uklapa u standardni kalup, njegovo otkrivanje pomoći će vam da usredsredite svoje napore usmerene ka uredjenju. Isprobajte ove tehnike da biste otkrili svoj stil uređenja enterijera i tako doneli najbolje dizajnerske odluke za svoj dom.

Opišite Vaš životni stil

Kuće u časopisima za dizajn enterijera mogu izgledati lepo, ali ako zaista razmislite o tome, možda nisu najpraktičniji izbor za vaš način života. Zato zaista treba da sednete, razmislite i zabeležite šta vam je potrebno pre nego što počnete da ga dizajnirate. Možda biste poželeli modernu, besprekorno uređenu. Ali možda imate decu koja pršte od energije i super razigranog psa koji će za nekoliko minuta imati blatnjave šape i crteže bojicama po netaknutom belom nameštaju. Možda ćete želeti veliki broj lepog, teškog nameštaja, ali slučajno posedujete mali studio od 40 kvadratnih metara. Morate dvaput razmisliti o teškom (kabastom) nameštaju ako živite u malom stanu! Volite tamne zidove, ali vaš dom teško dobija prirodno svetlo?

Imajući na umu sva takva „ograničenja“, opišite svoj način života (ili željeni način života) ili „jedan dan u svom životu“. Zapišite potrebe svoje porodice, budžet, sećanja, hobije, stvari koje radite zajedno, dnevne rutine, društveni krug, veličinu vašeg doma, uslove osvetljenja, brige o životnoj sredini i druge stvari specifične za vaš život. Takođe, opišite šta mislite da će se promeniti u narednih nekoliko godina. Baš onako kako stručnjaci za enterijer profilišu svoje kupce pre nego što započnu sami proces projektovanja.

Raspored vašeg doma, izbor nameštaja, boje, materijali i pribor zavisiće od ovih izbora načina života. Kupujte stvari koje su vam drage i koje odgovaraju vašem željenom načinu života. Učinite ga dobro isplaniranim, uređenim domom, spajajući elemente zajedno u stilu koji može biti šik, industrijski, art deco, urbani moderni ili kako god želite da mu date ime.

Mood Boarding

Ovo je možda najlakši način da otkrijete vrstu enterijera koji volite. Ako posedujete mnogo časopisa za dizajn, onda nabavite ploču od plute ili ploču za magnetima i počnite da kombinujete sve te slike, boje i isečke iz novina zbog kojih vam srce treperi.

Još lakše, otvorite Pinterest ili Instagram nalog, pratite neke od vodećih dizajnera enterijera i dizajnere za inspiraciju. Dok zakačite/lajkujete sve više i više slika koje vam se dopadaju, stil će se sigurno pojaviti. Obratite pažnju na to kakve ste slike okačili mesecima u nazad i boje, uzorke i materijale ka kojima ste gravitirali. Ovo će vm pomoći da shvatite da li ste tradicionalni, savremeni, moderni ili eklektični ili divna mešavina svega toga.

Inspirišite se

inspirišite se sa raznih strana. Posetite neku vilu, restoran, prodavnicu nameštaja ili bilo koje drugo mesto koje vam zapadne za oko. Ako imate sreće da mnogo putujete, posetite pored znamenitosti, male kafiće, umetničke kuće i lokalne sajmove dizajna. Obratite pažnju na to kako su stvari sastavljene i šta ih povezuje. Ove inspiracije i uspomene povezane sa njima dugoročno će izoštriti vaš ukus.

Ako imate megalomansi, globalni eklektičan stil, vaš stil će biti onaj koji prikazuje elemente iz različitih delova sveta, spajajući smele boje, mešavinu zanimljivih uzoraka i komade art deco-a. Ako imate minimalistički stil, bili biste uzbuđeni zbog ravnih linija, negativnih prostora, razbijanje boja sa smelim i neutralnim nijansama i modernih silueta. Prirodne i dotrajale završne obrade od drveta, kože ili mermera oduševiće vas ako ste sofisticirani, ali ipak rustični ili industrijski ljubitelji.

Omiljeni komadi kao smernice

Odaberite nekoliko omiljenih komada nameštaja iz svog okruženja. Naravno, oni odražavaju vaš inherentni stil. Počnite sa ukrašavanjem oko njih da biste dobili referentnu tačku na koju ćete se vratiti tokom kupovine.

Pretpostavimo da imate nekoliko tradicionalnih kolekcionarskih predmeta od nasleđa i želite da dekor ostane usklđen, tradicionalan. Imajući ovo u vidu, pomoći će vam da se držite nameštaja u tradicionalnom stilu kada ste u dilemi. Ili će vas naterati da smislite pametne načine za mešanje savremenih detalja. Vaš jedinstveni stil počinje upravo postizanjem te ravnoteže.

Budite sigurni u to šta NE želite

Budite otvoreni prema činjenici da stil uređivanja nije stalan. Ali promena definitivno jeste. Skupljajte nameštaj i komade u hodu – stalno uređujte. Prodajte, obnovite ili unapredite starije komade koje ste prikupili kako bi odgovarali vašem nekadašnjem stilu. Nemojte biti u iskušenju da gomilate predmete koji vam više ne donose radost ili nemaju više nikakve koristi. Čak i ako i dalje tražite stvari koje volite, budite jasni šta ne želite i pametno ih odložite.

Ako ste i dalje zbunjeni oko toga koji je stil uređenja enterijera za vas i vašu porodicu, najbolje što možete učiniti je da zatražite pomoć stručnjaka, poput stručnjaka iz salona Geppetto, koji će sedeti sa vama i smisliti najbolji enterijer za vas. Vaš dom je dugoročna investicija koju morate svakodnevno gledati i živeti u nemu, pa se potrudite da ga dizajnirate kako treba.